Zápasník Švec už má olympijský bronz z Pekingu 2008

Peking 2008
Peking 2008
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Před stovkami diváků na náměstí doma v Havlíčkově Brodě převzal zápasník Marek Švec bronzovou olympijskou medaili z her v roce 2008. Slavnostní ceremoniál proběhl přesně devět let poté, co Švec zápasil ve váhové kategorii do 96 kilogramů v čínském Pekingu. „Těch devět let bylo dlouhých, ale vlastně utekly docela rychle, protože jsem až do loňska nevěděl, že na medaili čekám,“ řekl Švec, trojnásobný medailista z mistrovství světa i Evropy.

Na zaplněném náměstí nechyběli jeho blízcí, členové rodiny a přátelé, sparing partneři a trenéři, kteří ho provázeli kariérou. Diváky přivítal starosta města Jan Tecl a program zahájila vystoupení místních závodníků v aerobiku a také zápasu. Ten okomentovali jak předseda svazu Belo Svitek, tak někdejší úspěšný závodník Pavel Frinta.

Medaili Tibi Gratias za dlouhodobý přínos sportu převzal Švecův dlouholetý trenér Ervín Varga. Medaili a květinu mu předali František Dvořák, dřívější místopředseda ČOV a šéf olympijské mise v Pekingu, a Martin Doktor, současný sportovní ředitel ČOV.

Ceremoniál završilo předání bronzové olympijské medaile, která na Švece čekala uložená v lesklé červené krabičce s logem her v Pekingu, uzavřené ještě ve větší, stříbrné látkové krabičce s květinovým vzorem.

Švecovi pověsil medaili na krk předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, u ceremoniálu nechyběl ani Milan Jirásek, jeho předchůdce v čele ČOV. A medailistovi nadšeně aplaudovalo zaplněné náměstí.

Švec získal bronz z Pekingu dodatečně po pozitivním dopingovém nálezu Asseta Mambetova z Kazachstánu, který jej právě 14. srpna 2008 porazil v souboji o bronz. „Tenkrát to pro mě bylo obrovské zklamání a naštvání, udělal jsem obrovskou chybu, sám jsem si mohl za to, že jsem prohrál. Měl jsem tenkrát vyhrát svým přičiněním, ale na druhou stranu medaile je doma a je to úžasný pocit. To, co jsem sportu obětoval, se díky téhle krásné medaili nějakým způsobem zhodnotí,“ uvedl Švec, který získá také finanční odměnu náležící k bronzové medaili z her 2008, stejně jako jeho realizační tým.

líbil se ti článek?