Bronzovou olympijskou medaili z Pekingu převezme zápasník Švec doma v Havlíčkově Brodě

Peking 2008
Peking 2008
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zápasník Marek Švec převezme v pondělí 14. srpna bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu. Slavnostní ceremoniál proběhne od 17.00 na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě, odkud trojnásobný medailista z mistrovství světa i Evropy pochází.

Olympijský bronz z řecko-římského zápasu ve váhové kategorii do 96 kilogramů získal Švec dodatečně po pozitivním dopingovém nálezu Asseta Mambetova z Kazachstánu, který jej právě 14. srpna před devíti lety porazil v souboji o bronz.

„Olympijskou medaili jsem chtěl získat celý život a v Pekingu jsem ji měl nadosah, jenže jsem zápas o bronz prohrál vlastní blbostí. Můžu si jen představovat, jaké by to bylo dostat ji na krk přímo v Pekingu a co všechno by se tím bývalo změnilo. Ale to nikdo nevrátí. A je fajn, že medaili budu moct převzít doma a že u toho budou moji blízcí i lidé, kteří mi na cestě k ní pomohli,“ řekl Marek Švec.

Program pondělního podvečera doplní sportovní vystoupení aerobiku a zápasu, se kterým Švec v Havlíčkově Brodě začínal v šesti letech. Poté vicemistr světa z let 1998 a 2006 dostane olympijský bronz. „Průběh ceremoniálu musí splňovat náležitosti dané Mezinárodním olympijským výborem, medaili předává předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, nesmí chybět například olympijská hymna,“ vysvětluje Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru. „Ocenění převezme také trenér Ervín Varga, který byl u všech Markových úspěchů.“

Slavnostní akci ve spolupráci s ČOV organizuje město Havlíčkův Brod. „Jsme rádi, že Markovi jako úspěšnému havlíčkobrodskému sportovci můžeme aspoň zčásti nahradit zážitek, o který v Pekingu přišel. Věřím, že mu přijde popřát co nejvíc našich občanů, pro které jsme také připravili koncert zpěvačky Moniky Absolonové,“ uvedl Jan Tecl, starosta Havlíčkova Brodu.

Úvodní foto: Getty Images

líbil se ti článek?