Jacques Rogge vyzývá k boji proti nelegálnímu sázení

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Hry ve Vancouveru, projekty pro mládež a čistota sportu jsou hlavní témata, která v novoroční zprávě zmínil předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Zimní olympijské hry ve Vancouveru úspěšně nastartovaly rok 2010. „Viděli jsme řadu skvělých sportovních výkonů, ale hry si budeme pamatovat především kvůli skvělé atmosféře na sportovištích i v ulicích hostitelského města,“ prohlásil předseda. Zároveň vzpomněl na gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, jehož tragická smrt v ledovém korytě olympiádu poznamenala.

Očekávání předčil první ročník Olympijských her mládeže uspořádaný v srpnu v Singapuru. V roce 2012 na ně navážou Zimní olympijské hry mládeže v rakouském Innsbrucku.

„Chceme dále rozvíjet projekt Olympijského centra výchovy mládeže (Olympic Youth Development Centre), které bylo otevřeno v květnu v Zambii,“ uvedl dále Rogge. Jde o společný projekt MOV a zambijských i mezinárodních subjektů. Kromě sportu nabízí i vzdělání a zdravotní péči. Podobné centrum by mělo brzy vyrůst na Haiti.

Jacques Rogge se věnoval i čistotě sportu. „Dosáhli jsme pokroku v boji proti dopingu. Musíme být stejně aktivní i proti zhoubnému vlivu nelegálního sázení. Sázky jsou sice během her sledovány, neznamená to však, že nebezpečí nehrozí.“

Předseda MOV připomněl i svého dlouholetého předchůdce, Juana Antonia Samaranche, který v loňském roce zemřel. „Jeho oddanost olympijské myšlence by měla být naší inspirací pro rok, který je před námi.“

líbil se ti článek?