Prezident organizačního výboru: Olympijské hry jsou velkou šancí pro celé Rusko

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Olympiáda v Londýně je minulostí, sportovní svět začíná pomalu upínat své zraky k zimním hrám v Soči, které se konají za patnáct měsíců. V Soči se horečně buduje infrastruktura a všechna sportoviště jsou již téměř hotova. V nadcházející zimní sezóně podstoupí ostrý test v soutěžním provozu při světových šampionátech. <em>„Chceme udělat skvělé olympijské hry a nastartovat masivní růst sportu v Rusku,“</em> říká prezident organizačního výboru Dmitrij Černyšenko.

Zimní olympijské hry v Soči mají být velkolepé a Rusko do nich investovalo velké finanční prostředky. Návratnost si však sportovní i političtí funkcionáři slibují nejen v ekonomické rovině, ale hlavně v té společenské. „Chceme světu představit moderní Rusko a vymanit se ze zaškatulkovaného obrazu. Věříme, že organizace her nám v tom pomůže. Těšíme se na zahajovací ceremoniál, kdy k nám budou upřeny zraky miliardy diváků z celého světa. Je to pro nás opravdu velká výzva, velká šance pro celé Rusko,“ tvrdí prezident organizačního výboru Dmitrij Černyšenko.

Soči je známé především jako letní rekreační centrum na pobřeží Černého moře. Snahou všech pořadatelů je ale přeměnit ho díky olympijským hrám na celoroční letovisko. „Vybudovali jsme 567 kilometrů silnic a železničních tratí, máme nové hotelové komplexy s desetitisícovou kapacitou a čtyři zcela nová horská centra. Z letního střediska sovětského stylu jsme udělali moderní mezinárodní rekreační středisko,“ pochvaluje si Černyšenko.

Hotelové komplexy i horské sportovní areály vyrostly na zelené louce. Do krajiny výrazně zasáhla i stavba nových silnic a organizační výbor za to sklidil i kritiku ekologů. „Zavedli jsme u nás nové standardy v budování infrastruktury. Žádné stavby v Rusku nebyly nikdy tak sledovány, nechceme si udělat ostudu. Naše projekty myslí samozřejmě i na ekologii, naše stadiony jsou energeticky velice úsporné,“ říká k této otázce Černyšenko.

„To, že je vše nové, nám dává podstatnou výhodu. Budou to nejkompaktnější hry historie. Spojení mezi některými stadiony v Olympijském parku je pouhých pár minut chůzí. Vzdálenost mezi Olympijským parkem a zimními středisky je necelých padesát kilometrů. Lidé si hry maximálně užijí,“ věří prezident organizačního výboru.

foto: http://www.sochi2014.com

líbil se ti článek?