Už ji má! Oštěpař Veselý je oficiálně bronzovým olympijským medailistou

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český oštěpař Vítězslav Veselý je oficiálně držitelem olympijské medaile, bronzový cenný kov z her v Londýně dostal při Zlaté tretře v Ostravě. Veselý obdržel medaili po dodatečné diskvalifikaci za doping Ukrajince Oleksandra Pjatnici, původně stříbrného oštěpaře. Na druhé místo se posunul Fin Antti Ruuskanen, jehož bronz má nyní Veselý ve své sbírce. Za něj od Českého olympijského výboru dostane dodatečně odměnu 450.000 korun. Česká republika tak má z Londýna oficiálně jedenáct cenných kovů.

„V Africe na soustředění mi to Finové říkali, že už ji Ruuskanen od Pjatnici dostal, takže je to všechno v pořádku. Je to dobře, že to je ta původní opravdová medaile, že není dodělaná z fabriky,“ pochvaloval si Veselý v Ostravě. Původně byl oštěpař při závodu 11. srpna 2012 čtvrtý za výkon 83,34 metru, čímž za Ruuskanenem zaostal o 78 centimetrů.

O tom, že dostane svou první olympijskou medaili, se Veselý dozvěděl loni při olympijských hrách v Riu. „Tam to se mnou docela zacloumalo, ale teď je to docela příjemná emoce. Je to spojené se závodem, když už jsem si to neužil v Londýně, myslím, že to tohle je velice důstojná náhrada a místo, kde můžu převzít medaili a ty emoce se asi ještě dostaví,“ povídal. Cenný kov oficiálně dostane při slavnostním zahájení Zlaté tretry před zaplněným Městským stadionem ve Vítkovicích, s medailí se už ale vyfotil.

V letošní sezoně se Veselému moc nedaří i kvůli zdravotním potížím. A dnešní emoční zážitek spojený s předáním medaile by ho mohl motivovat. „Snažím se to brát pozitivně, je to příležitost, že mě to nakopne. Musím si z toho vzít to pozitivní,“ prohlásil Veselý.

Před pěti lety šokoval v kvalifikaci hodem za 88 metrů, pak se mu ale nedařilo. Tehdy prožíval velké zklamání. „Jel jsem tam s nejvyššími ambicemi, byl jsem dobře připravený. Ale v tom finále to ale nebyl můj den. Bylo jedno, jestli jsem byl sedmý nebo čtvrtý, já jsem toužil po medaili, takže jsem byl zklamaný. Teď ale vidím, že se to vyplatilo bojovat až do posledního pokusu, kterým jsem to tehdy hodil,“ vzpomínal.

Medaili dá k ostatním, ke zlatým kovům z mistrovství světa v Moskvě a z ME v Londýně. „Já pořádně nevím, kde jsou ty ostatní medaile,“ přemítal. „Možná u babičky. Chodí se tam na ně dívat sousedky a kamarádky z kostela. Doma by se to stejně válelo ve skříni,“ vzpomněl si s úsměvem. „Už jsem pár olympijských medailí od trenéra viděl,“ zmínil svého kouče a trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného. „Ale tahle je robusní, veliká, to se mi líbí,“ doplnil.

Bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu by měl dodatečně dostat také zápasník Marek Švec, neboť původně třetí Asste Mambetov z Kazachstánu dopoval.

Foto: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)

líbil se ti článek?