Přednášky, sport, výlety. Olympionici zažili první společný kemp

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Výlet na Loket i do jeho podhradí nebo do podzemí karlovarských léčivých pramenů. Taky golf, jógu nebo lázeňské procedury či masáže. To vše si mohli dopřát sportovci, kteří dorazili na TOP CAMP. První setkání olympioniků, dalších špičkových sportovců a osobností proběhlo v karlovarském hotelu Imperial. Tři desítky sportovců tu měly možnost potkat se mimo závodní sezonu, ale také přidat svůj pohled na servis a zázemí, které pro ně Český olympijský výbor chystá pro nadcházející zimní olympijské hry v Pchjongčchangu 2018.

„Bylo to super. S ostatními sportovci se většinou rok nevidíme, potkali jsme taky mladší sportovce. Takže účel toho, abychom v Koreji byli jako parta v Riu, tohle setkání splnilo. Byly to tři výživné dny. Jsem plná zážitků,“ řekla olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková.

Ve špičkovém, lázeňském hotelu Imperial se potkali nejlepší čeští zimní sportovci, kteří tvoří základ týmu pro OH v Koreji, také ti z komise sportovců ČOV a stipendisti ze zimních sportů. Biker Jaroslav Kulhavý kombinoval program s vlastním tréninkem. Den zahajoval společně s dalšími účastníky výběhem s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem. „Pak snídaně, přednášky. Program byl nabitý. Zajímavá byla přednáška Jana Mühlfeita o mentální přípravě,“ líčil Jaroslav Kulhavý.

Přednášky o medicínských tématech měli profesor Pavel Kolář a šéflékař olympijského týmu Jiří Neumann. „Také se řešilo oblečení, matrace a další věci, které se připravují pro zimní olympijské hry, a sportovci si k nim mohli říct svoje. To posouvá tým a čas strávený v olympijské vesnici někam výš,“ popisoval Kulhavý. „Řešily se tu maličkosti a detaily, ze kterých se pak skládají medaile.“ Více o prvním kempu TOP TEAM se dozvíte zde.

Napříč olympijskými sporty

Sportovci se také dozvěděli podrobnosti o podpoře v rámci projektu TOP TEAM, který obsahuje finanční podporu, ale také se zabývá vědeckými a lékařskými tématy napříč sporty. A to třeba včetně řešení aklimatizace, která bude pro sportovce na následujících olympijských hrách v Koreji, Japonsku a Číně klíčová.

„Dozvěděli jsme se tu podrobnosti o podpoře sportovců. Člověk zjistí, co nového může zařadit do přípravy, co změnit k lepšímu. Pro mě to byly cenné informace,“ dodal Kulhavý.

Vedle výletů a sportovních aktivit si sportovci vyslechli i několik hudebních vystoupení. „Moc jsem si dny v Karlových Varech užila. Propojili se tu sportovci napříč všemi olympijskými sporty a všichni jsme byli na stejné vlně. To bylo moc příjemné,“ řekla biatlonistka Gabriela Koukalová. Krasobruslař Michal Březina dodával: „Bylo fajn, že se můžeme vidět mimo závodiště a popovídat si o něčem jiném, než je náš sport, že jsme navázali normální lidské vztahy.“

A takhle se české hvězdy v Karlových Varech bavily...

líbil se ti článek?