Účastnice projektu SUCCESS představily své případové studie

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Šestidenním seminářem v Paříži vyvrcholil projekt SUCCESS, vzdělávací a tréninkový program pro dobrovolné i profesionální manažerky v oblasti sportu. Každá z účastnic připravila šest prezentací na témata uspořádání sportovní organizace, strategický management, management lidských zdrojů, finanční management, marketing a organizace velkých sportovních akcí. Dvě vybraná témata zároveň účastnice rozvedly do případových studií a představily je v rámci závěrečného semináře.

Ředitelka fotbalového mistrovství Evropy hráček do 17 let Tereza Doušová ukázala například koncept doprovodných programů turnaje, jenž nedávno proběhl v Česku. Předsedkyně triatlonového svazu Lenka Kovářová se zabývala pořádáním mezinárodních sportovních akcí i tím, jak k triatlonu přilákat širokou veřejnost. S návrhy řešení organizačních či marketingových záležitostí jednotlivých svazů, které účastnice nominovaly, seznámily kolegyně z Francie, Chorvatska, Itálie, Litvy a Slovenska také Karolína Kříženecká (pozemní hokej), Milena Moulisová (basketbal), Hana Schlangerová (ragby), Nicole Šťávová (golf), Petra Vozobulová (házená) a Barbora Žehanová (kanoistika). Český olympijský výbor zastupovala koordinátorka projektu Jana Janotová. S přípravou, do níž spadaly i semináře s odborníky na uvedená témata, pomáhala účastnicím také Radana Kubešová.

Vedle představení jednotlivých prezentací účastnice absolvovaly v sídle Francouzského olympijského výboru také praktická cvičení na některá témata a několik přednášek. Seznámily se například se strategií rozvoje ženského fotbalu ve Francouzské fotbalové federaci a s přípravami a kampaněmi k mistrovství světa fotbalistek v roce 2019.

Zástupkyně organizačního týmu kandidatury Paříže na pořádání olympijských her v roce 2024 jim zase představila projekty pro rozšíření olympismu a sportu do škol či pro rozvoj rovných příležitostí, které by měly být trvalým odkazem kandidatury bez ohledu na to, zda Paříž uspěje, či nikoli. Velmi přínosné bylo také setkání s Béatrice Barbusseovou, první ženskou prezidentkou mužského házenkářského klubu ve Francii a současnou členkou vedení Francouzské házenkářské federace, která se též zabývá sociologií. Účastnice si vyměňovaly zkušenosti a kontakty také při fitmintonu, který kombinuje aerobní aktivity a badminton, nebo na mezinárodním pikniku, na který si navzájem přivezly speciality z jednotlivých zemí.

O své zkušenosti s projektem se účastnice podělí v Česku v rámci semináře Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru, který proběhne v září v Bechyni. Čeká je též závěrečné předání absolventských certifikátů.

Projekt SUCCESS, který je kofinancovaný z EU programu Erasmus+, inicioval Chorvatský olympijský výbor. K zapojení ČOV do tohoto programu dala popud Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV, která usiluje o postupné zvýšení počtu žen na vedoucích a rozhodovacích pozicích ve sportovních organizacích v České republice, stejně jako o vyšší zastoupení žen v mezinárodní sportovní diplomacii. Podrobnosti o projektu najdete na facebookové stránce nebo na www.success-leadership.eu.

líbil se ti článek?