TOP TEAM zajistí sportovcům finanční podporu i vědecké a lékařské zázemí

Podpora olympijské přípravy
4 Minuty čtení

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková si díky podpoře v rámci projektu TOP TEAM může nechat připravovat prkna od superservismana Jeana Philippa Trottiera, který jí pomohl vyhrát olympijské hry v Soči. Před nadcházející olympijskou sezonou plánuje také srpnový tréninkový pobyt na Novém Zélandu a soustředění v Argentině.

„Budeme asi šest týdnů na sněhu, což normálně nemáme. Snažím se z podpory zaplatit také fyzioterapie. Člověk si může dovolit věci, které by normálně bral jako něco navíc. Je důležité, že si můžu dopřát různé procedury, prodloužit si soustředění a nemusím bydlet v nejlevnějším ubytování a pořád si vařit. I když mě vaření baví, tak po tréninku jsem vlažná,“ říká Eva Samková.

Vítězka Světového poháru snowboardcrossařek je součástí projektu TOP TEAM, který připravil Český olympijský výbor společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, jež do něj má vložit 40 milionů korun ročně.

TOP TEAM: komplexní zajištění

Ačkoli sportovci získávali nadstandardní podporu nebo olympijská stipendia již v minulosti, tentokrát je projekt výrazně komplexnější. „Podporujeme medailisty z olympijských her a mistrovství světa, medailisty z dalších akcí, olympijské talenty. Naděje pro olympijské hry v Pchjongčchangu již dostaly první část letošní podpory, další kolo chystáme na podzim. Připravuje se také podpora pro letní sportovce tak, aby ji mohli využívat po celý olympijský cyklus, nejen krátce před olympijskými hrami,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Ale nejen to, významná část peněz jde na vědecký vývoj. Vedle úžasné podpory od ministerstva školství v rámci projektu také využíváme peníze od Mezinárodního olympijského výboru a od partnerů ČOV, konkrétně Sazky a Pilsner Urquell.”

Finanční podpora bude sloužit sportovcům napříč svazy a řeší klíčová témata pro individuální i týmové sporty. Krasobruslař Michal Březina si tak jako olympijský stipendista může díky zařazení do programu TOP TEAM dovolit nejen trénink v USA, ale také se zaměřil na výživu, kterou bude řešit s profesorem Liborem Vítkem.

„Bude mi dělat jídelníček. Jdu do toho hlavně kvůli trenérovi, chce mít trochu přehled o tom, co jím. V sezoně měl občas obavy, že jsem nejedl tak, abych podpořil trénink, na který jsem chodil trochu unavený. Trénovali jsme hodně, ale posouval jsem se pomalu. Hodně lidí mi řeklo, že jsem zhubnul,“ vysvětluje Michal Březina. Bronzový medailista z mistrovství Evropy se společně s dalšími sportovci zúčastnil TOP CAMPu v hotelu Imperial v Karlových Varech, kde se na tři dny potkali jak zimní, tak letní reprezentanti.

Oranžové brýle usnadní aklimatizaci

Vědecký a lékařský servis, který bude řešit širší problémy, je jedním z klíčových kroků, jak se vyrovnat světové konkurenci a ovlivnit ty nejmenší detaily sportovního výkonu – a to jak v individuálních, tak v týmových sportech.

„Nejdůležitější je finanční podpora, kterou dáváme sportovcům, z níž si jednotlivé týmy berou peníze na to, co opravdu potřebují. Jenže pak jsou věci, které se nedají řešit jinak, než že na nich bude spolupracovat víc svazů. Nejde ani tak o peníze, ale o personální zajištění a možnost dostat se k těm nejlepším odborníkům v Česku nebo v zahraničí,“ řekl sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. „Pro nás je teď vzhledem k časovým posunům na dalších olympijských hrách velice akutální třeba aklimatizační problematika, ať už jde o organizaci aklimatizačních kempů nebo vyloženě o problematiku spánku.“

Oboje spolu souvisí. A tak podporované týmy, které vyrazí na aklimatizační kempy, dostanou od odborníků rozpis přesného spánkového režimu. „To nám pomůže v konkrétní aklimatizaci, ale i z hlediska dat v přípravě kempů a hlavně před soutěžemi. Řešíme i takové detaily, že se sportovci nemají dívat před spánkem do obrazovek, protože modré světlo narušuje aklimatizaci. Proto by měli čtyři hodiny před spánkem nosit oranžové brýle. To jsou záležitosti, díky kterým se pak sportovec bude potácet v mdlobách na tréninku před akcí deset dní, ale třeba jen pět nebo tři, což je velký rozdíl. Podobných sportovně-medicínských nebo sportovně-technických záležitostí chystáme víc,“ dodal Martin Doktor.

Aklimatizace je důležitým tématem i pro trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení Martinu Sáblíkovou. „Na mě působí časový posun hodně. Když jezdíme do Kanady nebo do Asie, jsme tam pravidelně tak deset až čtrnáct dní předem. Pátý a sedmý den je pro kritický. Oranžové brýle jsem neznala, ale pro výkon by se mělo vyzkoušet všechno, co se dá,“ říká Martina Sáblíková.

Podporu, kterou získává v projektu TOP TEAM, využívá pro vysokohorskou přípravu. Doby, kdy v italském Collalbu bydlela v promrzlém domě, jsou už dávno pryč. „Ale když tam trénujeme na biku, jezdím okolo toho domu ráda. Člověk vzpomíná na to, jak krušné byly začátky, ale mělo to něco do sebe. každopádně teď si tam můžu dovolit delší pobyt v pohodlí.“

Koho se týká nadstandardní podpora TOP TEAM

Medailisté z olympijských her a mistrovství světa

  • Martina Sáblíková, Eva Samková, Ester Ledecká, Gabriela Koukalová, Ondřej Moravec
  • První kolo podpory pro ZOH 2018: 500 000 Kč (další podpora je v plánu na podzim)

Medailisté z velkých akcí

  • Šárka Pančochová, Roman Koudelka, Karolína Erbanová, Veronika Vítková, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup
  • První kolo podpory pro ZOH 2018: 210 000 Kč (další podpora je v plánu na podzim)

Na co je nadstandardní podpora určena

  • zabezpečení nadstandardních požadavků na sportovní servis – trenéři, servismani, fyzioterapie, soustředění, tréninkové zázemí, lepší možnost ubytování a další

Olympijské talenty (stipendisté)

  • Eva Samková, Petra Nováková, Michal Březina, Filip Forejtek, Anna Dušková, Nikol Kučerová, Martin Bidař, Petr Horák, Tereza Nosková, Tomáš Portyk, Dominik Dvořák, Zdeňka Pešatová, Michal Krčmář
líbil se ti článek?