Zemřel František Brůna, mistr světa v házené a stříbrný medailista z olympijských her

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

​Ve věku 72 let zemřel v Benešově elitní házenkář František Brůna. Patřil mezi klíčové opory československé házenkářské reprezentace v 60. a 70. letech. Jako spojka zářil se svými spoluhráči především v roce 1967 na světovém šampionátu ve Švédsku, odkud přivezl zlatou medaili. O pět let později, na olympiádě v Mnichově, vybojoval úspěšný tým stříbro.

„Odešel velký chlap a pan házenkář. A to právě ve chvíli, kdy se chystáme zvát všechny naše legendy, které pro náš sport tolik udělaly, na oslavu našich největších házenkářských úspěchů, na akci Hvězdy pro legendy. Ta jedna z největších nám tam bude chybět, což je mi moc líto, ale mezi těmi hvězdami tam nahoře mu bude určitě dobře...“ řekl Radek Bendl, prezident ČSH.

František Brůna také dovedl Karvinou ke dvěma mistrovským titulům a díky tomu pomohl k výraznému dobovému narušení hegemonie Dukly Praha a Prešova. Už jako mladý se objevil v kádru reprezentace, kam se ho nebál zařadit trenér Bedřich König.

Jeho prvním mistrovstvím světa byl šampionát v Praze v roce 1964, tehdy bylo Brůnovi teprve dvacet let. Na šampionátu ho však brzdilo zranění, a tak naplno zazářil až na MS 1967, kde byl součástí all-stars týmu a vsítil 34 branek. Byl nejlepším československým střelcem a celkově na turnaji čtvrtým. Co se ale týče branek ze hry, byl vůbec nejúspěšnějším.

Klíčovým mužem byl František Brůna i při zisku olympijského stříbra na LOH 1972 v Mnichově.

líbil se ti článek?