Odešla házenkářská legenda Jiří Vícha

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Bývalý úspěšný brankář československé házenkářské reprezentace a jeden z nejlepších hráčů své doby na světě Jiří Vícha v pondělí zemřel ve věku 81 let. Během své kariéry získal mimo jiné čtyři medaile z MS a jako kouč dovedl tým k olympijskému stříbru v Mnichově 1972.

Jiří Vícha se narodil 7. listopadu 1931 ve Starém Plzenci, kde se také seznámil s českou házenou. Když přestoupil do armádního ATK, které později změnilo název na Dukla Praha, začal hrát klasickou házenou.

Velké úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Už v roce 1954 vybojoval s československým týmem bronzovou medaili na světovém šampionátu ve Švédsku. Na mistrovství světa 1958 a 1961 pak pomohl ke stříbrným medailím, v roce 1964 přidal ještě jednu bronzovou. Přišel pouze o světové zlato z roku 1967, protože se potýkal se zraněním.

V roce 1963 se v brance Dukly stal také vítězem Poháru mistrů evropských zemí – ovšem už podruhé, protože první velký úspěch na evropské scéně si v PMEZ s Duklou připsal i o sedm let dříve. Třetí triumf v PMEZ zažil už na trenérské lavičce v roce 1984.

Jako kouč dovedl československé házenkáře k senzačním stříbrným medailím na letních olympijských hrách 1972 v Mnichově. Vedle Dukly koučoval také Grosswallstadt, dovedl ho k druhému místu v bundeslize a k Německému poháru.

Do Německa odešel po zmíněném úspěchu v PMEZ 1984. Ve stejném roce totiž kvůli politické situaci nemohla reprezentace odjet na LOH do Los Angeles. „Pak jsem hned šel za předsedou Himlem, že jako trenér končím. Neodjel jsem ani na trucolympiádu pro východní blok – a okamžitě se tady objevili Němci. Říkal jsem jim: Když to zařídíte... Během tři čtvrtě roku bylo hotovo,“ popsal pro iDnes.cz, jak se dostal do bundesligy.

Za své zásluhy získal v roce 1995 cenu Mezinárodního výboru pro fair play při UNESCO, o tři roky později pak od Mezinárodního olympijského výboru obdržel i stříbrný Olympijský řád. Byl jedním ze zakladatelů Českého klubu fair play a člen Českého klubu olympioniků.

Poslední rozloučení s Jiřím Víchou bude ve středu 23. ledna 2013 ve 12:00 ve Velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích.

Čest jeho památce!

Jiří Vícha

Autor fotografie: Jiří Skála, archiv Jiřího Koliše.

líbil se ti článek?