Se školáky si v Kladně zasportovali olympijský vítěz i ministryně školství

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sto sedmdesát školáků zaplnilo atletickou halu v kladenském areálu Sletiště. Družstva a jednotlivci z jedenácti škol plnili pět disciplín při okresním kole Olympijského odznaku – OVOV, který je součástí projektu Sazka Olympijský víceboj. Zasportovali si s nimi také olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda a ministryně školství Kateřina Valachová.

Postup do krajského kola vybojovala družstva z vítězného Sportovního gymnázia Kladno, které okresní kolo organizuje, a ze ZŠ Rabasova ve Slaném. „U nás se koncentrují děti, které dělají různé sporty a jsou ochotné si zazávodit v něčem jiném. Chodí k nám hokejisté, atleti i další sportovci a odznak dělají jako doplněk,“ řekl Jiří Hakl z kladenského sportovního gymnázia.

Ještě než školáci z ročníků 2003 až 2007 začali plnit disciplíny, absolvovali rozcvičku pod vedením Davida Svobody a také zhlédli vystoupení moderátora Jana Webera, sedminásobného mistra světa ve freestyle fotbalu. Olympijský vítěz v moderním pětiboji také popřál ke Dni učitelů všem přítomným pedagogům, ale napovědět mu musela ministryně.

„V mládí jsem fandila atletice. Takže bych si na to chtěla vzpomenout. Doufám, že mě žáci a žákyně neporazí ve všech disciplínách,“ říkala Kateřina Valachová. David Svoboda jí pak před trojskokem radil: „Důležité je nedělat mezi skoky pauzy.“ S Kateřinou Valachovou svedl malý souboj na dva pokusy, v obou případech skočil kolem sedmi metrů, o dva více než ministryně. Nejlepší výkon v trojskoku předvedl Tomáš Hromádka ze Sportovního gymnázia Kladno (8,52 metru), mezi dívkami Daniela Kučerová ze ZŠ Rabasova Slaný (7,19 metru). „Talentů je tu hodně,“ chválil Svoboda.

Soutěžící absolvovali také hod medicinbalem, skákání přes švihadlo, kliky a na závěr dribling s basketbalovým míčem nebo běh na 1000 metrů. „Když jsem byl v jejich věku, tyhle akce nebyly. Pro mě jako malého kluka by to bylo super,“ chválil David Svoboda, který je jako moderní pětibojař velkým zastáncem sportovní všestrannosti.

Do Kladna díky pětiboji často jezdívá. „Hodně jsem tu závodil, mám to v Kladně rád,“ říká ambasador projektu Sazka Olympijský víceboj, který školákům umožňuje díky analýze jejich výkonů zjistit, pro jaké sporty mají největší předpoklady, ale také nabízí motivaci ke zlepšování v podobě odznaků, které děti mohou získávat už osmým rokem.

Několik disciplín víceboje si vyzkoušela i Kateřina Valachová. Po splnění T-běhu, hodu míčem a postoje čápa dostala podobný diplom, jaký mohou získat děti ve školách. Mezi doporučenými sporty jí vyšlo například judo. Jako někdejší atletku ji však mrzelo, že pokazila T-běh. „Takhle to vypadá, když se dospělák pustí do disciplín, které naposledy zkoušel ve škole,“ dodala Kateřina Valachová s úsměvem. „Líbí se mi, že se děti mohou postupně zdokonalovat. Podpora soutěživosti mezi dětmi není o tom někoho porazit, ale zlepšit se. A já mám závazek se do příště zlepšit.“

líbil se ti článek?