Sportoviště do škol. I to je odkaz olympijských her v Riu

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Výchovné a vzdělávací programy pro mládež, využití sportovišť pro potřeby škol, lepší infrastruktura a veřejná doprava či ekonomický a sociální přínos. To všechno jsou pozitiva, která zanechaly olympijské hry v Riu de Janeiru. Brazilská metropole dostala právo pořádat hry v roce 2009, ale plány na olympijský odkaz a dědictví vznikaly už dávno předtím.

Výchovný program vnesl do řad mládeže ve školách olympijské hodnoty jako respekt, hrdost a přátelství. Od roku 2013 zasáhl na osm milionů studentů, 16 000 škol, 3032 měst a více než polovinu brazilských regionů. Například plavecký stadion Maria Lenk Aquatic nyní funguje jako tréninkové a vědecké centrum a využívají ho kromě plavců sportovci dvanácti dalších odvětví, veškeré materiální vybavení olympijského turnaje v pozemním hokeji nyní patří Brazilské federaci pozemního hokeje a celkem národní sportovní asociace dostaly více než 4000 druhů sportovního vybavení.

Dočasná sportoviště se v Riu demontovala a nyní slouží školákům po celé zemi. Pět přenosných bazénů se přestěhovalo do Manausu, Salvadoru, Palmas, Sao Paula a pro potřeby výcviku brazilských vojenských jednotek. Podobně se přestěhuje házenkářská hala, tréninkové arény pro pozemní hokej, ostatní areály jako třeba haly Cariocas 1, 2 a 3 či novinářská centra MPC a IBC přejdou do soukromých rukou. Další sportoviště budou hostit významné akce, kanál na vodní slalom přivítá nejlepší vodáky při zářijovém mistrovství Latinské Ameriky.

Kvalitnější veřejná doprava

Díky olympijským hrám je veřejná doprava dostupná 63 procentům populace v Riu, zatímco v roce 2006 to bylo pouze 18 procent lidí. Nové autobusové linky zvané Bus Rapid Transit (BRT) jezdí na 150 kilometrech města, vystavěna byla i nová linka metra vedoucí z luxusní čtvrti Barra do centra. Železniční doprava má šest nových zastávek a 130 nových vlaků.

V Riu vyrostlo na 70 nových hotelů a do turismu se investovalo na 5 miliard reálů, zhruba 40 miliard korun. Díky tomu má novou práci na 16 000 lidí. Do Ria loni přicestovalo celkem 6,6 milionů zahraničních turistů, což je pětiprocentní nárůst oproti roku 2015.

Organizátoři v neposlední řadě mysleli také na pozitivní dopad na životní prostředí. Obnovili 44 hektarů zeleně na golfovém hřišti, vysadili 7,3 hektarů přírodní vegetace v Olympijském parku a rekonstruovali na devět kilometrů vodních řečišť. Vystavěna byla továrna na zpracování tříděného odpadu, která zpracuje 9000 tun denně.

líbil se ti článek?