Právník ČOV Jan Exner přednášel na mezinárodní konferenci v katarském Dauhá

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Právník Českého olympijského výboru Jan Exner byl hostem mezinárodní konference o právu a sportu v katarském Dauhá, kde prezentoval svoji práci zabývající se vztahem práva Evropské unie a pravidel upravujících příslušnost sportovců k národním týmům.

„Konference se zaměřovala na různé oblasti, v nichž se prolíná právo a sport. Jde například o řízení a fungování mezinárodních sportovních organizací a nastavení jejich pravidel ze společenského i právního hlediska. Ve svém příspěvku jsem se zabýval tím, zda jsou pravidla, která si organizace nastavily, v pořádku z pohledu unijního práva.“

Mezinárodní konferenci, která letos proběhla 19. a 20. února, každoročně organizuje Katarská univerzita společně s orgány veřejné správy i dalšími institucemi, v tomto roce konkrétně s Katarským olympijským výborem. Exner dostal pozvání mezi třicítku přednášejících jako jediný český zástupce právě na základě svého tématu. Otázkami takzvané „sportovní národnosti“ se mladý právník zabývá ve své vedlejší akademické činnosti.

„Právo Evropské unie dává sportovcům mimo jiné oprávnění volně se pohybovat na území členských států a účastnit se svobodné hospodářské soutěže, čehož sportovci často využívají při napadání sportovních pravidel před soudy i jinými orgány. Tyto případy pak často ovlivňují celosvětovou sportovní scénu,“ říká Jan Exner.

Ve svém příspěvku zmiňoval například Bosmanovo pravidlo, díky kterému mohou fotbalisté v Evropské unii po skončení smlouvy přestupovat jako volní hráči, nebo přelomový případ Meca-Medina a Majcen z roku 2006, který se týkal dálkových plavců a hospodářské soutěže.

„Soustředil jsem se na pravidla, která narážejí na právní řád, příliš omezují práva jednotlivých sportovců nebo jsou naopak nastavena moc benevolentně. Ve svém článku jsem se pokusil navrhnout mezinárodním sportovním organizacím určité změny,“ dodal Exner.

Naopak jako příklad fungujících pravidel týkajících se sportovní národnosti zmínil příklad lyžařů Kateřiny Smutné a Jana Hudce, kteří dostali šanci kvalifikovat se za Česko na olympijské hry v korejském Pchjongčchangu v roce 2018, přestože ještě v sezoně 2015/2016 reprezentovali Rakousko, respektive Kanadu. „Chtěl jsem na příkladu z vlastní praxe ukázat, jak se dá s těmito pravidly pracovat a v čem jsou dobrá.“

Článek Jana Exnera najdete ZDE.

líbil se ti článek?