Zasedal Výkonný výbor ČOV (28.2.2017)

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V úterý 28. února proběhlo pravidelné zasedání Výkonného výboru ČOV. Mezi hlavní body jednání patřilo rozdělení zbývající částky z loterijních peněz, výsledky průzkumu ohledně používání názvu Česko/Czechia a stanovení priorit a cílů pro rok 2017.

Rozdělení loterijních peněz za poslední čtvrtletí 2016

Výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV) schválil na svém únorovém zasedání rozdělení zbývající částky z loterií za poslední čtvrtletí loňského roku, která celkem činí 863 779 korun. Sněmovna loni v dubnu novelizovala zákon, podle kterého peníze z odvodů loterijních firem bude od letošního roku rozdělovat výhradně Ministerství školství, mládeže a tělovýchovy.

ČOV schválil rozdělení částky do sportovního prostředí a přijal rovněž rozdělení speciální podpory Českému svazu biatlonu pro nákup zbraní pro děti, Českému svazu cyklistiky pro národní soutěže a Českému svazu kanoistiky na regionální ligy mládeže v celkové výši 2,75 milionu. „Přišli jsme o možnost rozdělit loterijní prostředky, což je smutný závěr toho, o co jsme se tady čtyři roky snažili,“ řekl místopředseda ČOV pro ekonomiku Libor Varhaník.

Výsledky průzkumu v jasný prospěch názvu Česká republika/Czech Republic

ČOV provedl průzkum mezi sportovními svazy kvůli diskusím o názvu Česko/Czechia, který by mohl provázet sportovní prostředí a reprezentaci České republiky. Výsledky hovoří v jasný prospěch tradičního názvu Česká republika/Czech Republic, pro který se vyjádřilo 46 z padesáti sportovních svazů. Stanovisko nyní ČOV předá Mezinárodnímu olympijského výboru a českým ministerstvům školství a zahraničí.

„Sportovní prostředí na základě vyhodnocení dotazníku preferuje používání označení sportovní reprezentace státu nadále jako Czech Republic,“ řekl místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt. Případná změna v roce 2019 by stála sportovní svazy 110 milionů korun, v roce 2020 pak 74 milionů korun. Až v roce 2022 by se úprava názvu obešla téměř bez nadbytečných nákladů pro sportovní prostředí například na nové reprezentační oblečení.

Priority a cíle ČOV na rok 2017

Výkonný výbor ČOV rovněž vzal na vědomí priority a cíle pro nejbližší rok, kterými jsou zajištění podmínek pro reprezentaci na všech akcích, zejména na olympijských hrách, plnění projektu Agenda 2020 podle strategie Mezinárodního olympijského výboru, podpora přípravy špičkových českých sportovců na nejvyšší možné úrovni (TOP Team), podpora digitálních platforem propagace i jako mediální pomoc pro menší sportovní svazy (Media house) a společenská odpovědnost firem (CSR). „Chceme zakotvit tuto povinnost pro firmy do české legislativy,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Olympijské parky

Zájem o pořádání Olympijských parků v příštím roce po dobu her v Pchjongčchangu mají oficiálně Ostrava, Brno, Jablonec nad Nisou a Jihočeský kraj, v jednání je Praha.

líbil se ti článek?