Pohled odborníka: Šachový král se vrátil

EYOFW 2017
EYOFW 2017
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Zápas o titul šachového mistra světa se v noci ze středy na čtvrtek rozhodoval v dramatickém tiebreaku. Magnus Carlsen a jeho vyzyvatel Sergej Karjakin sehráli čtyři partie ve zrychleném tempu rapid šachu, kdy mají limit na přemýšlení jen 25 minut a dostávají na digitálních hodinách bonus 10 vteřin za každý provedený tah.

Než se dostaneme k průběhu tiebreaku, měli bychom říct, jak k němu vůbec došlo. Magnus Carlsen byl v zápase jasným favoritem, ale papírové předpoklady se mu nepodařilo naplnit za celých 12 partií základní hrací doby – ty skončily se skóre 6:6.

Pozoruhodná byla hlavně poslední, dvanáctá partie. Mistr světa měl za vyrovnaného stavu výhodu bílých figur a všeobecně se očekávalo, že se zápas pokusí rozhodnout ve svůj prospěch. Místo toho ovšem Carlsen zvolil zcela bezzubou variantu berlínské obrany, vyměnil všechny figury a velmi brzy se soupeřem podepsali remízu. Hráč světové špičky Anish Giri k tomu na Twitteru napsal "Magnus se bojí sám sebe."

Byla to de-facto jedna z nejrychlejších partií celé historie zápasů o titul mistra světa! Fanoušci byli šokováni, a ne zrovna příjemně. Organizátoři zápasu dokonce nabídli divákům v místě zápasu, že jejich zakoupené lístky budou platit i na den tiebreaku. Carlsen své rozhodnutí na tiskové konferenci přirovnal k fotbalovému utkání, kdy se v závěru zápasu ani jedna ze stran nesnaží riskovat a čeká se na prodloužení.

A to se hrálo přesně v den Carlsenových 26. narozenin. Mistrovi světa se v první partii podařilo udržet remízu a ve druhé partii se zdálo, že zaboduje. Podařilo se mu ruského vyzyvatele přepočítat:

Po právě zahraném tahu 23.b5 Karjakin chybně vzal pěšce 23…cxb5, na což následovala pěkná oběť dámy na e4: 24.Dxe4! Kdyby černý dámu vzal, přišel by o tu svou na c7 a zůstala by mu figura méně. Pokusil se tedy o zvrat tahem 24…Dxc1, ovšem Carlsen v klidu dobral dámou střelce na d5: 25.Dxd5, a dosáhl velmi výhodné koncovky se dvěma lehkými figurami proti věži. Karjakin se ale chladnokrevně bránil, podařilo se mu využít nenápadných chyb soupeře a nakonec s pouhými čtyřmi vteřinami na hodinách našel rozhodující remízový tah.

Někoho by možná nevyužité šance mrzely a začal by hrát slaběji, ovšem Magnus Carlsen byl v prodloužení nezastavitelný. Ve třetí partii nádherně obětoval pěšce:

Norský šachový král zde zahrál 30…e4!, což je poziční oběť, která vejde do učebnic šachové strategie. Soupeř pěšce vzal tahem dxe4 a černý vyměnil střelce 31…Sxc3 32.Vxc3. Po dalším tahu dámou do centra 32…De5 se ukázala myšlenka mistra světa. Má sice pěšce méně, ale skvěle postavený jezdec na e3 mu zajišťuje převahu. Navíc se pro černou dámu otevřela cesta do bílého tábora po černých polích. Takovou pozici nedokázal ubránit ani Sergej Karjakin a skóre bylo 2:1 pro Magnuse Carlsena.

Anglický velmistr Jonathan Rowson komentoval: "Třetí partie ukázala, proč je Magnus lepším hráčem. Má širší repertoár nápadů, je všestrannější, zarputilejší a agresivnější."

Hrála se poslední čtvrtá partie – a mistr světa měl navíc výhodu bílých figur. Karjakin proto musel zahrát agresivní sicilskou, ale se zlou se potázal. Carlsen všechny snahy černého odrazil a zápas završil nádhernou obětí dámy:

V pozici na diagramu zahrál dámou na h6! Když černý vezme dámu králem, dostane mat věží na h8. Když vezme dámu pěšcem, přijde Vxf7 mat. Sergej Karjakin se vzdal.

Vyzyvateli slouží ke cti, že porážku přijal sportovně, byť stát se mistrem světa je jeho celoživotní sen. Na tiskové konferenci po skončení tiebreaku dokonce popřál Carlsenovi všechno nejlepší k narozeninám. Jaký kontrast oproti dřívějšímu chování Carlsena během zápasu – kdy po prohrané osmé partii z tiskové konference utekl.

V závěrečném proslovu Nor poděkoval své rodině a hlavně svému otci, který ho celý život provází po turnajích. Řekl: "Znamenáš pro mě všechno," a v případě Carlsena je jisté, že to není jen fráze.

Přestože si mistr světa během zápasu moc nových fanoušků nezískal, svojí hrou v závěrečném prodloužení všechno vynahradil. Král se vrátil. Svůj titul bude obhajovat za dva roky, a kdoví, třeba se k zápasu ze systému kvalifikací opět probojuje Sergej Karjakin.

Autor: Martin Petr
Foto: ČTK

líbil se ti článek?