Pchjongčchang 2018: sportoviště pro hry jsou skvěle připravená, hlásí šéf mise

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Před krasobruslařskou halou, kde v listopadu ještě popojížděly bahnem bagry a dělníci zavěšovali elektrické vedení, je teď zasněžená zámková dlažba. Rozvrtanou střelnici biatlonového areálu už dávno pokrývá upravený sníh – stejně jako celou trať, která zanedlouho bude hostit závody Světového poháru.

„Sportoviště jsou skvěle připravená. Když to porovnám se stavem, který jsme vídávali při dřívějších seminářích šéfů misí, jsou Korejci relativně daleko. Jen olympijské vesnice jsou dostavěné tak z padesáti procent, ale sportoviště jsou skoro všechna připravena na sto procent, na většině se už závodilo. Rychlobruslaři tu budou mít mistrovství světa a hala je krásná, už tam jen dolaďují detaily,“ říká Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Šéf mise pro hry v Pchjongčchangu 2018 společně s generálním sekretářem ČOV Petrem Graclíkem a zástupcem šéfa mise Janem Hrdinou navštívil také závody Světového poháru v běžeckém lyžování. „Takže jsme měli možnost vidět i další organizační věci včetně dopravy, které samozřejmě při olympijských hrách budou náročnější, ale i to nás ujistilo, že to Korejci zvládají,“ řekl Doktor.

Potěšila ho i atmosféra na závodech. „Přijel korejský dav s vlaječkami, fandili, to bylo pěkné. Velice mě těší, že dokážou udělat skvělou kulisu. Jestli bude fungovat rychlovlak ze Soulu, jistě budou jezdit hromadně. Předpokládám, že by na rozdíl od některých předchozích her mohly být tribuny zaplněny.“

Doktor si pochvaluje kompaktní koncept her. „Cesta z horského areálu k pobřežnímu trvá zhruba pětačtyřicet minut. Sněhové sporty a ledové koryto jsou skoro na pětníku, jen snowboardisté, freestyle lyžaři a závodníci v rychlostních alpských disciplínách mají areály vzdálenější. V pobřežní části jsou sportoviště také téměř pohromadě – s výjimkou jedné haly. Celkově je dojem dobrý,“ dodal Doktor.

Olympijská vesnice je stále hodně rozestavená, za okny ukázkových pokojů se tyčí lešení. „Vypadá to, že Korejci mají vše dobře připraveno. Jen s ubytováním v horách mají potíže, ještě hledají řešení. I my jsme proto už loni vybrali ubytování pro lyžařské servismany a další apartmány doobjednáváme, abychom zajistili sportovcům maximální možný servis,“ uvedl Doktor. „Ale věřím, že to tady budou moc pěkné hry.“

Více fotografií o ZOH 2018 najdete zde.

líbil se ti článek?