Zátopkův rekord v Bruselu zopakovala i česká štafeta

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ani pořádná zima a „vražedné“ tempo nezabránily třem desítkám Čechů v oslavě světového rekordu Emila Zátopka. Štafeta vedená světovou šampionkou v trojskoku Šárkou Kašpárkovou a složená z Čechů žijících a pracujících v Bruselu vyrovnala Zátopkův světový rekord v běhu na 10 000 metrů, při kterém v roce 1954 jako první atlet pokořil hranici 29 minut.

Akci uspořádal 17. ledna specializovaný belgický časopis pro běžce „Zatopek“, který již deset let hrdě nese a propaguje jméno slavného českého běžce. Sportovní oslavy Zátopkova běžeckého umu i desátého výročí existence časopisu, kterou pomáhal organizovat Český olympijský výbor, Velvyslanectví České republiky v Bruselu a České centrum, se zúčastnily na dvě stovky sportovních nadšenců včetně novinářů, olympijských medailistů a dokonce pamětníků tehdejšího Zátopkova rekordního běhu.

České běžce potěšila účast Šárky Kašpárkové, bronzové olympijské medailistky z Atlanty 1996. Štafeta startovala v tričkách s motivem Emila Zátopka, který provázel české olympioniky na hrách v Riu. Zúčastnil se jí i český velvyslanec Jaroslav Kurfürst, který odběhl dva úseky v náročném tempu 69,36 sekundy na 400 metrů.

V rámci akce proběhla také výstava komiksu „Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej!“, která je dalším příkladem realizace spolupráce Českého olympijského výboru, Českých center a Ministerstva zahraničních věcí na propagaci dobrého jména České republiky a českého sportu v zahraničí. V uplynulém roce se například konala výstava „Od Zátopka k Riu“ ve Washingtonu, D. C.

líbil se ti článek?