Zasedal Výkonný výbor ČOV (23.11.2016)

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Ve středu 23. listopadu proběhlo pravidelné zasedání Výkonného výboru ČOV. Mezi hlavní body jednání patřily informace o zveřejnění všech investičních programů MŠMT, nové podobě projektu Duální kariéry pro sportovce nebo přidělení uspořádání zasedání ANOC v příštím roce v Praze, která tak bude hostit přes 1200 delegátu z 206 národních olympijských výborů a další stovky nejdůležitějších představitelů světového sportu a médií.

MŠMT už vypsalo všechny investiční programy

Předseda ČOV Jiří Kejval informoval Výkonný výbor, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy už zveřejnilo definitivní podobu všech deseti investičních programů určených na podporu sportu. Podstatné je navýšení programu sportovní reprezentace, které činí téměř 200%, každý sport by tak měl získat nejméně o 60% více než v předchozím roce. Při rozdělování financí z tohoto programu byl uplatněn sportovním prostředím akceptovaný systém upřednostňující kolektivní sporty.

V návrhu státního rozpočtu na rok 2017 je na podporu sportu vyhrazena částka 5,65 mld. korun místo dříve přislíbených šest miliard. Zbývajících 350 milionů je ale už připraveno ke schválení na vládě a tyto fondy půjdou na podporu významné sportovní infrastruktury.

V rámci legislativního programu vlády na rok 2017 je plánováno předložení návrhu Zákona o podpoře sportu do vlády až na červen 2017, což znemožňuje schválení zákona tak, aby začal platit od 1.1. 2018, jak bylo původně plánováno. Vzhledem ke konání voleb na podzim příštího roku je potřeba najít způsob, jak zajistit, aby přísliby ministryně školství a ministra financí, že sport postupně získá až 100 procent daňového výnosu z hazardu, byly i po volbách byly závazné pro novou vládu.

Duální kariéra zlepší vzdělávání vrcholových sportovců

Za účasti více než stovky sportovců, trenérů a dalších sportovních činitelů proběhla akce Fórum Duální kariéra, které představila novou podobu tohoto programu na podporu přechodu vrcholových sportovců do pracovního procesu. ČOV na něm spolupracuje s MŠMT. Jak na akci uvedla náměstkyně MŠMT Simona Kratochvílová a předseda ČOV Jiří Kejval, příští rok bude Duální kariéra moci finančně podpořit vzdělávací projekty sportovců včetně školného na vysokých školách.

Podpora sportu ze strany měst a obcí trvale klesá

Vedení ČOV jednalo s představiteli Svazu měst a obcí včetně jeho předsedy Františka Lukla. Předseda Jiří Kejval poukázal na to, že na rozdíl od rostoucí podpory sportu od státu podpora ze strany měst a obcí v posledních letech výrazně klesá. Údaje za letošní první pololetí navíc ukazují, že letos bude celková částka opět nižší.

„Vzhledem k nezastupitelné úloze obcí v podpoře sportu je to velmi špatná zpráva. Sportovní prostředí musí napnout veškeré síly, které by tuto situaci zvrátil,“ uvedl Jiří Kejval.

Seznam příspěvků všech českých obcí na sport v letech 2010 – 2016 najdete ZDE.

ČOV a jeho složky budou mít nové logo

Na žádost Mezinárodního olympijského výboru bude muset ČOV změnit své logo, což se dotkne i všech jeho složek, stejně tak i loga Českého olympijského týmu. Podoba nového loga se zatím vytváří, jisté je, že jeho nejvýraznějším prvkem bude česká vlajka. Finální podobu loga bude schvalovat jarní Plénum ČOV.

Priority ČOV – společenská odpovědnost, podpora špičkových sportovců a digitální média

Společenská odpovědnost firem (CSR) jako klíčový krok ke zlepšení financování sportu – to je jedna ze tří priorit, kterou bude ČOV prosazovat v příštích letech a které bude obsahovat připravované Programové prohlášení ČOV. Podle předsedy Jiřího Kejvala už začala jednání s různými orgány státní správy i politickými subjekty, u nichž se myšlenka zavést princip CSR do české legislativy vyvolala pozitivní reakce. Druhou prioritou pak bude zvýšení podpory špičkových sportovců, třetí podpora vlastních digitálních médií ČOV.

Zasedání ANOC bude v roce 2017 v Praze

Prezentace projektu Olympijských parků byla jedním z nejdůležitějších aktivit delegace ČOV na výroční zasedání Asociace Národních olympijských výborů (ANOC), které proběhlo v listopadu v katarském Dohá. ČOV zaznamenal dva velké diplomatické úspěchy. Prvním bylo jmenování Jiřího Kejvala do Výkonného výboru WADA, kde bude zastupovat olympijské hnutí.

Druhým pak bylo přidělení uspořádání zasedání ANOC v příštím roce Praze, která tak bude hostit přes 1200 delegátu z 206 národních olympijských výborů a další stovky nejdůležitějších představitelů světového sportu a médií. Naprostou většinu nákladů pokryje příspěvek z ANOC.

Rozpočet pro rok 2017 bude vyrovnaný

Místopředseda ČOV pro ekonomiku Libor Varhaník představil první návrh rozpočtu ČOV pro rok 2017. Měl by být vyrovnaný, s příjmy a výdaji ve výši 209 milionů. V roce 2017 proběhne podstatná část přípravy na OH v Koreji, další významnou položkou rozpočtu pak bude zasedání ANOC na podzim příštího roku.

Návrh rozpočtu je k dispozici ZDE.

Většina partnerů ČOT bude zřejmě pokračovat i v dalším olympijském cyklu

Petra Šubrtová, manažerka marketingového oddělení České olympijské a.s., informovala Výkonný výbor o stavu partnerských smluv Českého olympijského týmu. Většině partnerů končí v prosinci olympijský cyklus, zahájený po OH v Londýně, a s ním i partnerská smlouva. Výjimečná smlouva je s generálním partnerem Škoda Auto, která platí až do roku 2018. Další generální partneři, ČEZ a Pilsner Urquel, již vyjádřili zájem smlouvy obnovit. Podobná situace je i u ostatních kategorií partnerství, kde probíhají jednání o smlouvách a schvalovací procesy. Ze stávajících partnerů zřejmě skončí spolupráce s Innogy. V oblasti mediálních partnerů je již jisté, že bude pokračovat spolupráce s ČT a ČRo.

ČOV podpoří medailové naděje pro ZOH 2018

Výkonný výbor schválil pokračování programu poskytování nadstandardních finančních příspěvků na přípravu top sportovců pro ZOH Pyeongchang 2018. Celkem bude program rozdělovat čtyři miliony korun. ČOV zatím poskytne svazům tuto částku jako půjčku, která bude vyúčtována v roce 2017 a hrazena dotací z MŠMT.

Podle sportovního ředitele ČOV Martina Doktora jsou s tímto programem skvělé zkušenosti – prošli jím všichni medailisté ze ZOH v Soči a většina medailistů z Ria.

Podle výstupů z realizačních týmů mají teď nedostatek financí sportovci a týmy především v oblasti sportovního servisu, který je ve většině sportů základním kamenem úspěchu.

líbil se ti článek?