Co po kariéře? Sportovci se zúčastnili Fóra Duální kariéry

Duální kariéra
Duální kariéra
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Přednášky se speciálními hosty, konzultace se zástupci vysokých škol i diskuze s bývalými sportovci. V pondělí se v prostorách České národní banky v Praze uskutečnilo Fórum Duální kariéry, jehož účastníci se detailně seznámili s tím, co samotný program nabízí a jak jim může usnadnit přechod do pracovního života. Český olympijský výbor také informoval, že od roku 2017 bude sportovcům přispívat na vzdělávání i kurzy.

„Sportovci mají problém s tím, že jim po konci kariéry chybí praxe v pracovním prostředí a jsou tím pádem pozadu před svými vrstevníky, v tom se jim snažíme pomoci,“ uvedla manažerka projektu a olympijská vítězka z roku 2006 Kateřina Neumannová.

Na programu, který byl spuštěn po vzoru Mezinárodního olympijského výboru, se podílí Český olympijský výbor, Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, vysoké školy a především vrcholoví sportovci.

„Projekt funguje v různých částech světa a všude je přizpůsoben konkrétní zemi, což platí i o České republice. Důležité je, aby byl ušitý na míru. Získávali jsme zpětnou vazbu a už teď například víme, že ke sportovcům z individuálních sportů musíme přistupovat individuálně,“ dodala Neumannová.

Představení novinek v projektu Duální kariéry doplnila přednáška Jana Mühlfeita – stratéga, kouče a mentora, bývalého prezidenta společnosti Microsoft pro Evropu, který přednáší na Harvardu i Cambridge a je mj. autorem knihy The Positive Leader.

Před sálem plným sportovců i trenérů hovořil o lidském potenciálu, pozitivním myšlení či využití vlastní energie. „Všichni šampioni se prosadí díky svým silným stránkám, odmala jsme bohužel mylně tlačeni do toho, abychom zlepšovali své slabiny,“ uvedl.

Na Fóru se též představila řada vysokých škol, které sportovcům představily i možnosti individuálních plánů studia. Hosté mohli využít i interaktivní zóny personální agentury Adecco, která pro sportovce připravila test osobnosti a pomohla také s tvorbou životopisu.

„Sportovcům se tímto odměňujeme za reprezentaci naší země. Bereme to tak, že oni dělají něco pro nás a my jim na oplátku chceme jejich služby vrátit. Nechceme, aby se k nim po konci kariéry chovala společnost hrubě,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Mezi zhruba osmi desítkami sportovců a trenérů, kteří se Fóra Duálního kariéry zúčastnili, nechyběla basketbalistka Ilona Burgrová, střelkyně Kateřina Emmons, cyklista Petr Vakoč, badmintonista Petr Koukal nebo vzpěrač Jiří Orság.

„Přednášky mi hodně daly. Potvrdilo se mi tady, že ve vrcholovém sportu leží většina potenciálu jenom ve vaší hlavě. Jde jen o to nastavit správně myšlení. To naplno platí i v životě po kariéře,“ řekl rychlostní kanoista Jaroslav Radoň, jenž se nedávno s kariérou vrcholového sportovce rozloučil.

líbil se ti článek?