Matrace olympioniků teď v Riu pomáhají k návratům do života

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Čeští olympionici díky nim na Hrách v Riu mohli klidně spát, teď však matrace vyrobené speciálně pro Český olympijský tým pomáhají dál. Někdy ty nejtěžší boje nesvádíme na sportovních kolbištích. A pomoct může i zdánlivá maličkost – ne k olympijské medaili, ale k důstojnému životu. I proto Český olympijský výbor poslal 130 matrací katolické organizaci, která pomáhá lidem zbavit se závislosti na drogách.

Spadnout do drogové závislosti v Riu de Janeiru, které je plné narkomafií, není těžké. Lidé, kteří se rozhodli dostat se ze složité situace míří do organizace Maranathá, kterou pomáhal vybírat kaplan české olympijské výpravy Oldřich Chocholáč. Reportáž přímo na místě natáčel David Koubek, reportér Českého rozhlasu.

„Toto jsou luxusní matrace. Opravdu náramné. Nikdy bychom si takové nemohli dovolit. Ty, které máme, jsou darované, dlouho užívané matrace,“ říká José Martins, zakladatel organizace Maranathá. „Takže toto je obrovská pomoc, pomoc v naší práci, obnově lidských životů. Moc za to děkujeme."

Pro organizaci pracuje spousta dobrovolníků a jedním z nich je i Jairo. Je tu už šest měsíců a získal si takovou důvěru personálu, že z něho udělali předáka. Na české olympijské matraci se už i prospal a vtipkoval: „Díky takovému pohodlí nebudou muset brát pacienti předepsané léky na spaní.“

Ti, kteří na olympijských matracích nyní spí, jsou navíc velcí sportovci. Každé odpoledne hrají fotbal nebo běhají na travnatém oválu. Sport je důležitým motorem na cestě zpět do života.

A dobrý spánek chce Český olympijský výbor sportovcům zajišťovat i nadále. „Matrace plánujeme pro Koreu i Japonsko. Měl by to být ten samý typ jako v Riu,“ říká Martin Doktor, šéf české mise. „Plánuju, že je už po Novém roce nabídneme k testování prvním sportovcům.“

Více v reportáži Českého rozhlasu zde.

líbil se ti článek?