Evropská unie podpoří rozšíření olympijských parků do dalších zemí

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Nápad Českého olympijského výboru, který začal v roce 2014 Olympijským parkem Soči–Letná a letos se rozrostl do čtyř krajů České republiky, se bude v následujících letech šířit po Evropě. Projekt olympijských parků, který zaujal Mezinárodní olympijský výbor již v roce 2014, totiž našel silnou podporu u Evropské unie.

Mezinárodní olympijský výbor vyjádřil podporu ČOV, aby dlouhodobý projekt olympijských parků rozvinul a vytvořil obecnou koncepci a manuál, který by organizátorům – národním olympijským výborům – umožnil vytvoření svých vlastních parků. Nápad využít sílu olympijských her k propagaci pohybové aktivity a sportu a zároveň navázat spolupráci mezi řadou evropských olympijských výborů zaujal hodnotitele grantového programu Erasmus+ natolik, že se rozhodli ho finančně podpořit.

Evropský projekt „Sport Parks Inspired by the Olympics“, který navrhl Český olympijský výbor a bude ho také koordinovat, umožní další rozvoj koncepce olympijských parků v ČR a povede k vytvoření obecného manuálu organizace sportovních parků v průběhu olympijských her. Podílet se na něm budou národní olympijské výbory z Belgie, Chorvatska, Francie, Finska, Itálie, Nizozemí a Rakouska. Jihočeský kraj jako spoluorganizátor letošního Olympijského parku Rio–Lipno do projektu přinese praktické poznatky ze své účasti. Spolupráce s místními samosprávami totiž bude jednou z nedílných součástí vznikajícího manuálu.

Projekt zahájí úvodní setkání všech partnerů v Praze v lednu příštího roku. V průběhu olympijských her 2018 by měly vzniknout sportovní parky také v některých z partnerských zemí. Interaktivní manuál pro organizaci sportovních parků bude hotov na podzim 2018.

Foto: ČOV/Milan Jaroš

líbil se ti článek?