Odkaz olympijských parků: pracovní místa, sportovní vybavení i nadšení pro sport

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Milion návštěvníků. Desetitisíce dětí, které vyzkoušely desítky různých sportů – olympijských i neolympijských. Nové zájemce o sportování v klubech. Vybavení, infrastrukturu i finanční přínos pro pořádající regiony. To vše přinesly olympijské parky, které v době her v Riu de Janeiru nabízely sportovní zábavu v oblasti Lipenska a také v Ostravě, Pardubicích a Plzni.

„Parky nám daly jednoznačnou zprávu: lidé chtějí sportovat. A obzvláště děti. Problém je, že často nemají kde. Když vidíte třeba v Lipně stometrovou frontu na možnost zaběhnout si padesátimetrový sprint, dojde vám, že je nejvyšší čas s tím něco udělat,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Parky fungovaly ve čtyřech krajích. V krajských městech se o sportovní náplň staraly místní kluby, které tak získávaly nové zájemce. V olympijském parku Rio–Lipno jednotlivé sporty prezentovaly svazy, celkem se zde představilo 47 sportů. Podle průzkumu, který si nechali vypracovat organizátoři, si návštěvníci nejvíc oblíbili atletiku, plážový volejbal či stolní tenis, a vůbec poprvé tu zažili, jaké to je střílet, šermovat, hrát golf nebo jet na paddleboardu či plout při jachtingu.

Třeba orientační běh si na Lipně během deseti dnů vyzkoušelo 7250 lidí. Baseball a softbal přilákaly skoro deset tisíc zájemců. „Na naše otevřené tréninky chodily v drtivé většině děti. Zhruba čtyřicet procent rodičů se pak ptalo na konkrétní kluby v Česku,“ dodal Petr Smolík, místopředseda Českého svazu juda.

Sportovní aktivace bavily

Sport měl úspěch také v případě partnerských aktivací. „Návštěvníci nejvíc zaznamenali značky, které pro ně připravily sportovní vyžití. Ať už šlo o závod v běhu na padesát metrů od Škoda Auto, arénu pro plážové sporty v případě T-Mobile, paddleboardy od ČEZ nebo možnost vyzkoušet si surfování, které připravila Česká spořitelna. Máme radost, že se naši partneři zapojili právě takto,“ uvedl Marek Tesař, marketingový ředitel Českého olympijského výboru.

Nejčastějším důvodem pro návštěvu Olympijského parku Rio–Lipno byly dle výzkumu MillwardBrown možnost ukázat dětem olympijské sporty a zasportovat si. Dokonce 76 procent návštěvníků tvořily rodiny s dětmi nebo děti s doprovodem. Dětí a náctiletých ve věku do 18 let bylo 45 procent z téměř 350 tisíc návštěvníků. Dvě třetiny návštěvníků zamířily do parku opakovaně. A 94 procent dotázaných si přálo, aby olympijský park fungoval i v budoucnu.

„To je ještě víc než na Letné, kde jsme při olympijských hrách v Soči s parky začali. Ukazuje se, že koncept funguje. V regionech výborně probíhala spolupráce mezi městy a kraji, v případě Jihočeského kraje skvěle klapalo propojení s celoroční akcí Jižní Čechy olympijské,“ dodal Jiří Kejval. „Pokud najdeme podobně schopné a nadšené organizátory jako letos, věřím, že v době olympijských her 2018 bude v Česku olympijských parků ještě víc než tentokrát.“

Veřejné přínosy z lipenského parku: 75 milionů do rozpočtu i sportovní vybavení

Vedle nadšení pro sport mají olympijské parky i hmatatelné odkazy. Společnost KPMG vyčíslila celkové veřejné přínosy parku, které by se bez OP Rio–Lipno neuskutečnily, na 75 milionů korun, přičemž přípravy a realizace parku přinesly do regionu 50 plných ročních pracovních úvazků.

Největším přínosem parku pro Lipensko je ovšem určitě impuls pro budoucí rozvoj celého Lipenska ve vazbě na cestovní ruch,“ uvedl Zdeněk Tůma, partner společnosti KPMG.

V oblasti Lipenska také zůstalo sportovní vybavení a nová či revitalizovaná infrastruktura – ať už se jednalo o volejbalové míče, basketbalové koše, fotbalové brány, hřiště na plážové sporty, speciální cyklistickou dráhu – pump track, renovovaný povrch atletické dráhy, stanoviště pro orientační běh nebo kruhový objezd a rozšířenou cyklostezku. Díky partnerským aktivacím také získaly finanční podporu konkrétní organizace včetně základní školy a dětského domova.

„Pro obec jako Lipno nad Vltavou je pořádání Olympijského parku něco jako pro Prahu pořádat skutečnou olympiádu, proto jsem rád, že to dobře dopadlo. Olympijský park je obrovským impulsem pro celý region, který se bude teprve zhodnocovat. Vždyť jen média zmínila Lipno za 17 dní tolikrát, jako před tím za celé roky. A například už teď se hlásí zájemci, kteří by chtěli naše nová sportoviště využívat,“ řekl Zdeněk Zídek, starosta obce Lipno nad Vltavou.

Dalším konkrétním přínosem je také vznik veslařského klubu, který na Lipně založil stříbrný olympijský medailista Václav Chalupa. Osminásobný medailista z mistrovství světa, který pochází z Jindřichova Hradce, ukázal veslování i další vodní sporty v době konání parku tisícovkám lidí. Atmosféra ho tak nadchla, že se rozhodl definitivně opustit veslařský kanál v Račicích a odstěhoval se na Lipno. „S rodinou jsme o tom uvažovali už dlouho. Místní i chalupáři se mě pořád ptali, kdy si budou moct přijít zaveslovat. Tak teď mohou.“

Ke stažení

OLYMPIJSKÝ PARK RIO-LIPNO 2016 - ARGUMENTAČNÍ KARTA

Čtěte také >>> Evropská unie podpoří rozšíření olympijských parků do dalších zemí

líbil se ti článek?