Česká olympijská nadace podpořila dalších 55 dětí

Olympijská nadace
Olympijská nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Dalších 55 mladých sportovců získá finanční podporu České olympijské nadace. Na jejím patnáctém zasedání o tom rozhodli také patroni nadace, olympijští medailisté Andrea Hlaváčková a David Svoboda. Celkem tak už nadace za necelé čtyři roky fungování podpořila 1113 dětí celkovou částkou ve výši 5 985 660 korun.

„Jsem rád, že podpořených dětí přibývá. Přejeme si, aby jich bylo ještě mnohem, mnohem víc. Takže jsme se dohodli na spoustě kroků, které uděláme, aby sport byl opravdu pro všechny,“ řekl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda. „Sám jsem si prošel cestou od nuly až na olympiádu, takže vím, že jakákoli podpora v průběhu té cesty se hodí. Zvlášť, když jsou děti úplně na začátku, na startu, tam to může být rozhodující. Když můžeme přispět, je to jen dobře.“

Nadace tentokrát přidělila příspěvky 16 dívkám a 39 chlapcům, kteří mohou využít 392 050 korun. „Česká olympijská nadace je úžasný způsob, jak my sportovci můžeme taky trochu pomoct. Kdo si hraje, nezlobí. V to věřím i u dětí, které třeba na sport nemají tolik peněz. A vždycky je fajn, když se můžeme účastnit sportovních akcí, kde člověk může děti potkat, zahrát si s nimi tenis nebo třeba plážový volejbal,“ řekla tenistka Andrea Hlaváčková.

Stříbrná olympijská medailistka si například zahrála tenis s malou slečnou Silvinkou. „Jsem s ní občas v kontaktu prostřednictvím její maminky, vídám ji na akcích nadace. Mělo by být víc dětí, které by se neměly bát ozvat se nadaci a požádat si o zážitky se sportovci. Nejde vždycky jen o peníze, ale o tyhle momenty,“ dodala Hlaváčková.

Nadace podporuje děti od 6 do 18 let věku, které vyrůstají v sociálně slabším prostředí. Peníze musí jít na konkrétní účel, třeba na nákup nového sportovního vybavení, oddílové příspěvky nebo na soustředění.

„Každé dítě, které chce sportovat, by mělo mít tu možnost. Chceme činnosti nadace ještě zintenzivnit. Chceme dostat informace o nadaci na každou nástěnku v každém klubu. I do škol pro děti, které nesportují,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

líbil se ti článek?