Prezident Zeman přivítal na Pražském hradě výpravu pro Rio, medailisty ocenili i premiér Sobotka a primátorka Krnačová

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nejprve výhled na Prahu z terasy Kramářovy vily. Pak autogramiádu na Staroměstském náměstí. A na konec přijetí na Pražském hradě při setkání s prezidentem Milošem Zemanem. To vše zažili medailisté z olympijských her v Riu de Janeiru v jednom nabitém odpoledni.

„Jsem rád, že zde mohu přivítat všechny olympioniky, protože každému se může stát, že zakopne a nedostane se do cíle. Už v Riu jsem říkal, že vítězství je už to, že jste na olympijských hrách. Všichni jste byli skvělí,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Celou fotogalerii najdete zde

Na Pražském hradě se na jeho pozvání sešli nejen sportovci, ale také trenéři a členové doprovodu z výpravy pro Rio 2016. „Na trenérech, masérech a dalších lidech do značné míry závisí úspěch,“ dodal Miloš Zeman, který také ocenil slalomářský kanál, na jehož stavbě se výraznou měrou podíleli Češi. „Chtěl bych velice poděkovat za skvělou práci profesoru Jaroslavu Pollertovi. Je to obdivuhodné dílo, má se za čím ohlédnout.“

Medailisty a jejich trenéry ocenil prezident pamětními medailemi, sám naopak dostal podobné ocenění od Českého olympijského výboru. „Chtěl bych za všechny funkcionáře, sportovce a podpůrný tým poděkovat za skvělou podporu, které se nám dostává. A také bych chtěl poděkovat těm, kdo se snažili o propagaci sportu v době olympijských her v olympijských parcích, které navštívil milion lidí – zejména dětí. Doufejme, že budoucích sportovců,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Kompletní fotogalerii najdete zde.

Výjimečný zážitek: výhled z Kramářovy vily

Zatímco tenistka Lucie Šafářová stihla po vítězství ve čtyřhře na US Open dorazit až na Pražský hrad, naopak pouze první setkání dne s premiérem Bohuslavem Sobotkou zvládl kajakář Daniel Havel, kterému se o víkendu narodila dcera. Krásný výhled ze zahrady Kramářovy vily s ním obdivovali judista Lukáš Krpálek, biker Jaroslav Kulhavý, kajakáři Josef DostálJan Štěrba, vodní slalomář Jiří Prskavec, skifař Ondřej Synek, tenisté Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Radek Štěpánek a oštěpařka Barbora Špotáková.

„Když jsem sem vstoupil a viděl jsem ten magický výhled, úplně se mi zatajil dech. Nevěděl jsem, v Praze máme takové místo,“ říkal Radek Štěpánek.

Premiér Bohuslav Sobotka, vedle něhož v Kramářově vile nechyběli předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny ČR Milan Štěch a Jan Hamáček, vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický a ministryně školství Kateřina Valachová, ocenil české úspěchy v Riu: „Jsem rád, že jsme byli úspěšní jako Česká republika, že jsme získali deset olympijských medailí.” Sportovcům předal na památku lvíčky, které hned ozdobily klopy sak a uniforem.

Autogramiáda na Staroměstském náměstí

Slavnostní odpoledne zahájili a zakončili medailisté ve společenském oblečení. Uprostřed něj si však po setkání s Adrianou Krnáčovou, primátorkou Prahy – tedy Evropského hlavního města sportu – však přeci jen oblékli sportovnější oděvy. Čekala je totiž autogramiáda na Staroměstském náměstí, před kterou primátorka uvítala a ocenila v přítomnosti dalších zástupců města sportovce pamětními medailemi v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Kompletní fotogalerii najdete zde.

líbil se ti článek?