Rio vyrovnalo ve sledovanosti rekordní Londýn a Olympijské parky oslovily mladou generaci

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V roce 2012 se olympijské hry v Londýně zapsaly do dějin jako nejvíce sledované. A letošní pětihodinový rozdíl mezi Rio de Janeirem a Českou republikou se nakonec ukázal jako další příležitost k prolomení rekordů: na noční přenosy z atletiky si počkalo nejvíc fanoušků v dějinách, Český rozhlas vysílal premiérově ze tří studií a Olympijské parky inspirovaly ke sportování mladou generaci. Česká televize z Lipna a dalších parků přinesla 25 hodin živého vysílání, Český rozhlas Radiožurnál dokonce nabídl 56 hodin přenosů.

„Letošní olympijské hry přinesly z mediálního hlediska dva zásadní výstupy. Tím prvním je, že i přes výrazný časový posun Rio ve sledovanosti prakticky vyrovnalo velmi atraktivní Londýn 2012. Noční přenosy atletiky ve druhém týdnu her pak byly rekordní – závody Zuzany Hejnové nebo Barbory Špotákové sledoval ve velmi pozdních nočních hodinách čtvrt milion lidí! To se ještě za dobu, během níž se měří sledovanost nočních přenosů, nestalo,“ upozornil předseda ČOV Jiří Kejval a upozornil na další podstatný fakt: vysílání z Olympijských parků z Lipna, Ostravy, Pardubic a Plzně si našlo své fanoušky mezi mladou generací. „Studia v parcích dokázala zaujmout děti. Oproti Londýnu 2012 se totiž zvedl počet diváků ve věku 4 až 14 let!“ „Kvůli časovému posunu se studio na Lipně stalo vyhledávaným startem nového soutěžního dne a dobře zafungovalo jako kanál pro propagaci sportu. Parky se tak staly zcela přirozenou součástí olympijského vysílání,“ potvrdil Kejvalova slova výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Zlatý souboj Lukáše Krpálka viděl více než milion diváků

„Mohu s naprosto čistým svědomím říci, že jsme operací Rio a Lipno splnili roli generálního mediálního partnera a jsme plnohodnotnou součástí Českého olympijského týmu. Po letech naší spolupráce si oba týmy – jak televizní, tak lidé na straně ČOV – vycházejí vstříc a koordinují všechny potřeby tak, aby diváci měli servis, na který jsou zvyklí,“ dodal ještě Jiří Ponikelský s tím, že veřejnoprávní programy stejně jako před čtyřmi lety opět ovládly během her domácí televizní trh, když na nich OH sledovalo bezmála 5,6 milionu lidí. Nejsledovanějším přenosem byl finálový boj judisty Lukáše Krpálka s Gasimovem – ten vidělo 1 049 000 diváků.

Český rozhlas poprvé vysílal OH ze tří studií

Stejně tak Český rozhlas se na Hry XXXI. olympiády připravoval dlouho dopředu, začal projektem Olympijský rok, k němuž se vázalo kromě knihy osm rozhlasových dokumentů a 56 reportážních příspěvků. „Pro nás to byla největší operace v historii. Vůbec poprvé jsme olympijské hry vysílali hned ze tří studií - v Riu z hlavního mediálního centra a Českého domu a z Lipna ze stříbrného R-streamu. A právě v Olympijském parku se do puntíku naplnil náš cíl – byli jsme v přímém kontaktu s posluchači, což je pro rozhlasové vysílání obecně jinak velmi složitý úkol. Ale na Lipně mohli všichni návštěvníci naši práci pozorovat a stát se její bezprostřední součástí. Rozhodně chceme v takové spolupráci pokračovat. Za to patří celému ČOV velké díky,“ doplnil šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan s tím, že poprvé byl do vysílání zařazen každodenní Olympijský speciál (18:30 - 22:00 hodin), jehož součástí byl i Host Radiožurnálu z řad olympijských medailistů nebo medailistů z MS a ME. Pro posluchače ČRo redaktoři v Riu připravili více než 760 zpravodajských souhrnů.Tým na Lipně přidal více než sto vstupů a reportáží z Olympijského parku.

líbil se ti článek?