Rychlobruslařka Martina Sáblíková nebude startovat v časovce na olympijských hrách v Riu

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

​Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková nebude startovat v cyklistické časovce na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru. Rozhodl o tom zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráže CAS, ke kterému se Český olympijský výbor společně s Českým svazem cyklistiky obrátil se žalobou vzhledem ke spornému výkladu kvalifikačních pravidel Mezinárodní cyklistické unie pro olympijské hry v Riu.

„V tuto chvíli ve mně samozřejmě převažuje obrovské zklamání, doufala jsem ve start do posledních chvili,“ řekla Martina Sáblíková.

Poslední dny před jednáním strávila pětinásobná olympijská medailistka v Brazílii, kde se většinu času připravovala na časovku mimo Rio de Janeiro, aby měla co nejvíc klidu a lepší tréninkové podmínky. Doprovázel ji trenér, mechanik i sparing partner. Absolvovala také trénink na závodním okruhu a přitom čekala, jak se vyvine podání žaloby a jednání u zvláštního panelu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS, jehož se sama v pondělním ránu zúčastnila.

„Musím Martinu nesmírně ocenit. Je znát, proč je trojnásobnou olympijskou vítězkou a proč podává tak vynikající výkony v rychlobruslení i v cyklistice. Nevzdala se, překousla spoustu nepříjemností a rozhodla se bojovat do posledních sil, i když byla v hodně těžké situaci. Ukazuje všem, že dokud je naděje, má smysl bojovat ve sportu i v životě. Bez ohledu na to, že v tomto případě neskončil boj vítězstvím,“ řekl Jiří Kejval.

Předseda Českého olympijského výboru Sáblíkovou doprovázel u jednání před tříčlenným rozhodcovským sborem společně s právníkem Martinem Maisnerem, který přednesl argumenty české strany ve sporu s Mezinárodní cyklistickou unií UCI.

Žalobu tvořilo osmnáct stran textu v angličtině. Základním argumentem bylo to, že Sáblíková dosáhla času, kterým se na olympijské hry kvalifikovala. Ovšem vzhledem ke složitým a nesrozumitelným pravidlům, která se dala vykládat různě, ji UCI na startovní listinu časovky nezařadila.

„Spor je v interpretaci pravidel. My jsme říkali, že výklad UCI není jediný možný a jediný správný. A pokud je pravidlo nejasné, musí být vykládáno ve prospěch sportovce. Proto jsme chtěli, aby UCI přidala jedno místo v časovce,“ uvedl Jan Šťovíček, předseda Legislativní rady ČOV, který se svým týmem žalobu připravoval.

Jelikož je sám rozhodcem CAS, nemohl se zúčastnit jednání před třemi kolegy. Zastoupil ho Martin Maisner, též člen Legislativní rady ČOV. „Cyklistická kvalifikační pravidla jsou nesmírně složitá a jsou v nich díry. Některá pravidla jdou smyslem proti sobě. Navíc je důležité podívat se na ně tím způsobem, že jejich smyslem není vyřadit co nejvíc lidí, ale umožnit, aby se utkali ti nejlepší. V tomto případě neumožnila UCI startovat kvůli byrokratickým obstrukcím někomu, kdo se výkonem objektivně kvalifikoval,“ řekl Martin Maisner.

Foto: ČTK

líbil se ti článek?