Týden v českém sportu: Historický úspěch českého curlingu a víkend snů biatlonistky Soukalové

Oficiální
Oficiální
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Česko se může radovat z první historické medaile z ME v curlingu. Mužská reprezentace ji získala na šampionátu ve Švédsku, když v boji o třetí místo zdolala Dánsko12:4. V semifinále ji předtím vyřadili Norové 4:6. „Bronz má pro nás cenu zlata,“ prohlásil skip Jiří Snítil, který se spolu se svým týmem může těšit na MS a kvalifikační boje o Soči.

Když se biatlonistka Gabriela Soukalová v pondělí ráno probudila, možná jí v první vteřině otřásla hrůza, jestli se jí nezdál jen překrásně sladký sen. Ale naštěstí je to realita. Půvabná česká biatlonistka se stala královnou víkendového SP v Pokljuce, kde ve třech závodech urvala první, druhé i třetí místo. A celkově je druhá.

Něco takového se opravdu povede jen málokomu. Neuvěřitelný příběh Soukalové se začal psát v pátek, kdy vyhrála sprint. „Jako bych se probudila v jiném člověku," zářila. V sobotní stíhačce dojela druhá. „Střelba skvělá, ale na běhu se projevila únava. Už toho v té nadmořské výšce mám dost," řekla po závodě.

To ještě netušila, že na bednu se podívá i v neděli. V závodě s hromadným startem dojela třetí a v celkové klasifikaci SP se posunula těsně za vedoucí Norku Bergerovou. „Zatím jsem asi měla víc štěstí než rozumu," usmála se biatlonistka.

Skvělé druhé místo urval ve stíhačce i Ondřej Moravec. Na trať vybíhal přitom až z osmé pozice. „Jsem nadšený," řekl, když poprvé v individuálním závodě okusil stupně vítězů.

Ve výborné náladě se ze SP rychlobruslařů v čínském Charpinu odjíždělo Karolíně Erbanové. V sobotu vyhrála poprvé v kariéře závod SP (na 1000 metrů), v neděli byla na stejné trati blízko repete: o pouhou tisícinu vteřiny dojela druhá za Číňankou Čang Čung. „Kdybych měla delší nože, tak bych možná vyhrála já," usmála se Erbanová, která se dostala do vedení v průběžném pořadí disciplíny. Martina Sáblíková krátké tratě v Číně vynechala.

Naopak ve zcela jiném rozpoložení se vracejí čeští hokejisté z turnaje Channel One v Moskvě. Tři porážky a skóre 2:13 odsoudily výběr kouče Aloise Hadamczika k jasně poslednímu místu v turnaji. Po přesvědčivém vítězství na listopadovém turnaji Karjala tak přišel obrat o 180 stupňů. Nejhorší český výsledek v historii turnajů Euro Hockey Tour neodvrátilo ani osm hokejistů z klubů NHL.

Na znakařské stovce brala v týdnu světový bronz a talentovaná plavkyně Simona Baumrtová si na světovém šampionátu v Istanbulu zaplavala ještě dvě finále. Na dvojnásobné trati byla sedmá, na padesátce pak v novém českém rekordu pátá. Petra Chocová ve finále stovky prsa skončila osmá.

Marek Jankulovski zůstane i nadále jediným Čechem, který kdy vybojoval titul klubového mistra světa - turnaj pro šampiony jednotlivých kontinentů. Mohl na něj navázat Petr Čech, ale jeho Chelsea podlehla v Jokohamě ve finále Corinthians 0:1, když českého gólmana překonal hlavou Guerrero.

Mistrem republiky v krasobruslení se stal Tomáš Verner. V Cieszyně vybojoval už devátý domácí titul své kariéry.

Boulařka Nikola Sudová zahájila sezonu čvrtým místem. Vybojovala ho na SP ve finské Ruce.

Ze sportovního programu příštího týdne

Úterý 18. prosince
Madonna di Campiglio: SP ve sjezdovém lyžování - slalom mužů (17:45 a 20:45)
Středa 19. prosince
Praha: Evropská liga basketbalistek - 9. kola skupiny C: USK Praha - Galatasaray Istanbul (18:00).
Val Thorens: SP v akrobatickém lyžování - skikros (11:00).
Aare: SP ve sjezdovém lyžování - obří slalom žen (16:00 a 19:00).
Čtvrtek 20. prosince
Roudnice n/L: příprava hokejistů do 16 let Česko - Rusk (18:00).
Aare: SP ve sjezdovém lyžování - slalom žen (16:00 a 19:00).
Park City: SP ve snowboardingu - U-rampa.
Pátek 21. Prosince
Litoměřice: příprava hokejistů do 16 let Česko - Rusk (17:00).
Hodonín: Liga mistryň ve stolním tenisu - skupina A: Hodonín- Antverpy (18:00).
Chartres: Liga mistrů ve stolním tenisu - skupina B: Chartres ASTT - El Niňo Praha.
Carezza: SP ve snowboardingu - paralelní obří slalom.
Park City: SP ve snowboardingu - U-rampa.
Sobota 22. Prosince
Slaný: příprava hokejistů do 16 let Česko - Rusk (11:00).
Kreischberg: SP v akrobatickém lyžování - jízda v boulích.
Park City: SP ve snowboardingu - U-rampa.
Neděle 23. Prosince
Namur: SP v cyklokrosu.
Innichen: SP v akrobatickém lyžování - skikros (11:00).

líbil se ti článek?