V račickém olympijském centru se připravují olympijské naděje i vodácký potěr

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Už jen pár týdnů zbývá do startu olympijských soutěží rychlostní kanoistů na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Česká esa a medailové naděje se na ně připravují zejména v Národním olympijském centru vodních sportů v Račicích. Na kanále, který vznikl v osmdesátých letech a díky podmínkám je vhodný pro přípravu profesionálů i dětí, se na hry v Riu chystají například členové bronzového čtyřkajaku z Londýna Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. A samozřejmě také další rychlostní kanoisté nebo elitní veslaři.

„Do mistrovství republiky budeme pořád trénovat v Račicích. Na finální přípravu pak pojedeme do Kadaně, kam jezdíme třetí rok. Potom dotrénujeme v Račicích a jedeme do Ria,“ popisoval kajakář Lukáš Trefil.

Bronzoví olympijští medailisté z Londýna se na vodě potkávali třeba s malými rychlostními kanoisty z Děčína, kteří je nesměle zdravili. V Račicích se však nekonají jen kanoistické nebo veslařské akce. Areál je vhodný pro inline bruslení nebo třeba pro triatlon.

Jednou z největších akcí co do počtu účastníků, které se letos v Račicích konaly, byl také T-Mobile olympijský běh. Olympijský den a založení Mezinárodního olympijského výboru tady sportem oslavilo téměř 700 lidí. Ve spolupráci Labe Arény Ústeckého kraje, České asociace dračích lodí a Základní školy Ostrovní ve Štětí sportovali dopoledne školáci a odpoledne děti i dospělí.

„Moc mě těší, že Národní olympijské centrum v Račicích využívají nejen špičkoví sportovci, ale také široká veřejnost,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru. Dvojnásobný olympijský vítěz v Račicích zůstal i poté, co ukončil profesionální kariéru, během které na kanále trávil spoustu času každý rok od roku 1995. „Ale na závody jsem sem jezdil už od roku 1986,“ zavzpomínal Doktor.

Areál v Račicích sice vznikl už v 80. letech, ale prochází modernizací, díky které by do budoucna měl být špičkovým centrem nejen pro přípravu olympioniků. V uplynulých měsících zde například vyrostlo ubytování, které je přizpůsobené pro sportovce s hendikepem. „Je báječné, že areál nabízí možnosti také pro hendikepované sportovce. To je přesně smysl olympijských center. Je důležité, že račický areál žije,“ dodal Doktor.

líbil se ti článek?