Prohlášení ČOV k rozhodnutí tenistů Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové nestartovat na OH 2016

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor respektuje rozhodnutí tenistů Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové, kteří se kvůli obavám z nákazy virem Zika rozhodli, že nebudou startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiru.

„Jsou to pro nás překvapivé informace. Nechápu, proč rozhodnutí sportovců přišlo teď, když se o riziku nákazy virem Zika hovoří stále méně a méně. Ale sportovce samozřejmě přemlouvat nemůžeme, jejich rozhodnutí respektujeme. Na olympijské hry nikdo jezdit nemusí, sportovci na ně jezdit chtějí,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf české mise pro olympijské hry v Riu. „Podle našich informací nehrozí v Riu extrémní riziko nákazy virem Zika. Všechny nominované sportovce i členy doprovodu ujišťuji, že děláme naprosté maximum pro to, abychom minimalizovali nebezpečí nákazy.“

Český olympijský výbor veze pro všechny sportovce i osoby doprovodu účinné repelenty. Připraveny jsou také odpařovače s látkami proti komárům a další opatření. Všichni olympionici a členové doprovodu, kteří se zúčastní olympijských her, budou také moci podstoupit po návratu do Česka díky rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR bezplatné zdravotní testy ve specializovaném pracovišti Zdravotního ústavu v Ostravě.

„Do tohoto okamžiku nemáme žádné oficiální informace ani od Světové zdravotnické organizace, ani od našeho ministerstva zdravotnictví o tom, že by se situace ohledně viru Zika v Brazílii jakkoli zhoršila,“ uvedl Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu. „Naopak čísla jsou daleko lepší, než byla v průběhu naší zimy. V době konání olympijských her je navíc v Brazílii zimní období, takže aktivita komárů, kteří virus přenášejí, je nižší. Vedle toho jsme přijali řadu preventivních opatření. Nicméně rozhodnutí sportovců musíme respektovat.“

Český olympijský výbor je v kontaktu s reprezentačním trenérem českých tenistů Petrem Pálou. Český tenisový svaz zjišťuje, zda a jakým způsobem bude možné pro olympijský turnaj nominovat případné náhradníky. Konečnou jmennou nominaci odešle ČOV do Ria v pondělí 18. července.

líbil se ti článek?