Servis pro české olympioniky: do Ria letí chladící vesty i speciální bazének

Rio 2016
Rio 2016
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Sto dvacet beden. Čtyři masérské stoly. Čtyři lékařské přístroje. Počítače, tiskárny, tři koloběžky, čtyři rotopedy. To vše – a spousta dalšího vybavení Českého olympijského týmu – odcestovalo zhruba měsíc před startem olympijských her do jejich dějiště v Riu de Janeiru. Speciální matrace vyrobené pro české olympioniky už čekají v sídle českého týmu v olympijské vesnici.

„Chceme, aby sportovci na české misi našli vše, co potřebují. Aby všichni členové týmu měli perfektní podmínky pro své výkony a práci,” vysvětluje Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf české mise.

Proto se čtyřtunovým cargem, které z Prahy cestuje do německého Frankfurtu a pak letecky do Ria, odjela například desítka chladících vest. Pokud bude vedro, vesty se naplní vodou, ideální ještě zamrazí a následně zchladí sportovce. Pro veslaře a kanoisty je připraven také bazének, v němž se dá voda ochladit až na pouhých pět stupňů. „V Brazílii je sice v době her zima, ale i tak se teploty mohou vyšplhat vysoko. Když jde o olympijské medaile a špičkové sportovní výkony, hraje roli každý detail. Snažíme se být připraveni na vše,“ dodal Martin Doktor.

Dosud získali čeští sportovci pro hry v Riu 101 míst. Kvalifikace ještě čeká basketbalisty, limity mohou plnit atleti na blížícím se mistrovství Evropy nebo plavci, uspět mohou i plážové volejbalistky, například badmintonista Petr Koukal čeká na místo ze světového žebříčku. Jmenovitá nominace bude známá 12. července, až ji schválí plénum Českého olympijského výboru. I poté je však možné další sportovce doplnit.

Cargo do Ria, lístky do Česka

Zatímco vybavení pro český tým míří do Ria, do Česka naopak dorazily vstupenky na olympijské hry. Český olympijský výbor je předal oficiálním prodejcům ČEDOK, IBTravel a SLAN tour.

Ti budou v nejbližší době kvůli distribuci kontaktovat svoje klienty, kteří si vstupenky objednali. Omezený počet lístků je stále v prodeji, i když vstupenky na exponované disciplíny již zmizely. „Nicméně třeba na atletiku a závod oštěpařky Báry Špotákové vstupenky stále jsou,“ uvedla Blanka Konečná, manažerka ticketingu ČOV. Kromě kompletních balíčků se zájezdy je možné si zakoupit i volné vstupenky.

Olympijský park Rio–Lipno upřesňuje rozmístění sportovišť

Lipno nad Vltavou, Frymburk, Nová Pec, Horní Planá, Černá v Pošumaví, Přední Výtoň, Loučovice, Olšina i Vyšší Brod. Ve všech těchto obcích se intenzivně připravuje program Olympijského parku Rio–Lipno 2016. Děti a dospělí si budou moci vyzkoušet 47 olympijských i neolympijských sportů anebo si užít doprovodný program. Například ve Vyšším Brodu bude výstava olympijských známek a fotografií.

Umístění sportovišť už také získalo svou konkrétní podobu. „Po společné domluvě se sportovními svazy a obcemi jsme rozmístili jednotlivá sportoviště do všech lokalit a již se řeší poslední detaily. Všechna sportoviště budou připravena tak, aby se 5. srpna slavnostně otevřela veřejnosti,“ říká Jan Plachý, který je při přípravách jihočeského Olympijského parku zodpovědný za sportovní program.

„Srdcem“ Olympijského parku zůstává Lipno nad Vltavou, kde se kromě studií České televize a Českého rozhlasu bude nacházet třeba hlavní hřiště na plážové sporty, jako jsou třeba volejbal či fotbal, anebo unikátní bazén postavený přímo v Lipenské přehradě. Exhibice profesionálních jachtařů a mezinárodní turnaj olympijských nadějí v ragby budou moci lidé sledovat v Černé v Pošumaví, Frymburk bude centrem královny sportů – atletiky, v Horní Plané se bude hrát tenis, badminton a fotbal, Přední Výtoň nabídne baseball, softball, cyklistiku, ragby či triatlon, do Loučovic zavítají milovníci divoké vody, Nová Pec zase zažije jeden z vrcholů celého programu – start olympijského maratonu přesně v den, kdy se uskuteční také v Riu. A dospělí mohou stále své děti přihlašovat na tábor v Olšině.

Více informací:

Tiskové oddělení Českého olympijského výboru, press@olympic.cz

Web: www.olympic.cz
Web: www.olympijskeparky.cz
FB: www.facebook.com/olympijskytym
FB: www.facebook.com/sportujeme
YT: www.youtube.com/czecholympic
Twitter: @olympijskytym

líbil se ti článek?