Ministerstvo zdravotnictví zajistí vyšetření olympioniků po návratu z olympiády

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

​Všichni olympionici a jejich doprovod, kteří se v srpnu zúčastní olympiády v Brazílii, podstoupí kvůli riziku nákazy virem zika po návratu do vlasti bezplatné zdravotní testy ve specializované pracovišti Zdravotního ústavu v Ostravě. Rozhodl o tom ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

„Snažíme se chránit zdraví českých občanů a vést je k zodpovědnosti při cestování a po něm,“ uvedl Svatopluk Němeček. „Nechceme ponechat nic náhodě. Sportovci reprezentují naši zem a plně si zaslouží naši podporu.“

Vir zika se přenáší po bodnutí komárem a má prakticky stejné příznaky jako chřipka, tedy únavu, teplotu, bolest hlavy a kloubů či zánět spojivek.

Nejlepším lékem bude prevence. Všichni sportovci vyfasují od organizátorů repelenty, další pak dostanou od týmových lékařů. Přímo v olympijské vesnici navíc vyroste poliklinika pro vyšetření krve a laboratorní testy.

„Situaci vůbec nepodceňujeme, snažíme se olympioniky maximálně chránit. Poslední zprávy z Ria naštěstí mluví o tom, že s příchodem zimního počasí na jižní polokouli počet nakažených virem dramaticky poklesl,“ řekl Martin Doktor, šéf české výpravy.

Lékař Jiří Neumann dodal, že se na pokoje do olympijské vesnice instalují klimatizace, aby sportovci nemuseli otevírat okna. „Důraz také budeme klást na správné použití repelentu, který musí být nanesen jako nejsvrchnější vrstva na pokožce, například až na opalovací krém, protože jinak komára neodradí,“ doplnil.

Ministerstvo nedoporučuje na olympiádu cestovat těhotným ženám a zároveň apeluje na všechny ostatní návštěvníky, aby s případnými snahami o početí počkali minimálně osm měsíců po návratu z Brazílie.

„Osobám s chronickým onemocněním nebo poruchou imunity se doporučuje, aby před odjezdem konzultovaly vše se svým ošetřujícím lékařem,“ doplnil Němeček.

líbil se ti článek?