Podělili se, i když nemuseli. ZŠ a MŠ v Úhonicích napsala příběh o fair play

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Férové jednání v dnešní době má význam: funguje jako příklad vzorného chování, ukazuje správný směr, jakým by se člověk v životě měl ubírat. Jeden ukázkový příklad fair play přinesl i letošní ročník Sazka Olympijského víceboje. Postarala se o něj ZŠ a MŠ v Úhonicích.

Podle pravidel byli třetí. O své místo se dělit nemuseli, ve vyplňování výsledků byli totiž o něco rychlejší než ZŠ a MŠ Dolní Lánov. Právem jim tak náležel poukaz na sportovní vybavení v hodnotě 20 000 korun.

Učitelka a garantka projektu Tereza Vítková se ale rozhodla jinak. „Loni jsme těsně skončili čtvrtí, strašně to mrzelo nejen mne, ale i kolegy a děti. Tak jsem si říkala, že jim to udělat nemůžeme, že se musíme rozdělit. Přišlo mi to fér, měli jsme stejný počet bodů. Nemyslím si, že záleží na tom, kdo výsledky zadá dříve.“

Po poradě s kolegy, kteří nápad Terezy Vítkové jednohlasně přijali, se tak zaradovali v Dolním Lánově. Namísto „bramborové medaile“ se mohli těšit na poukaz v hodnotě 10 000 Kč. „Byli neuvěřitelně šťastní. Paní učitelka mi ještě několikrát volala a mailovala, že mockrát děkuje, že jsme jim udělali obrovskou radost,“ vyprávěla Tereza Vítková, která v Úhonicích letos k vysvědčení dovedla žáky druhé třídy.

Její počin potěšil i Martina Doktora, sportovního ředitele Českého olympijského výboru a místopředsedy Českého klubu fair play, který jí i celé škole při vyhlašování výsledků v prostorách Fan Zone Českého olympijské týmu v OC Quadrio poděkoval. „Díky takovému jednání děti uvidí ten správný směr, a to nejen ve škole, ale i v životě,“ řekl Doktor.

Od Květy Peckové, předsedkyně Českého klubu fair play, dostaly obě učitelky osobní dopis. Do obou škol navíc poputuje i pingpongový stůl jako odměna za příkladný čin. Ten ocenila také Tereza Čeňková ze Čtyřlístku, který k fair play neodmyslitelně patří. I bez ohledu na dodatečné ocenění by se Tereza Vítková dle svých slov v budoucnu zachovala stejně. Daleko důležitější pro ni totiž je pocit z dobrého skutku.

Vítězné školy Sazka Olympijského víceboje 2015/2016

Do 100 žáků:
Základní škola a mateřská škola Rynárec
Masarykova ZŠ a MŠ Kunvald
Základní škola a mateřská škola, Dolní Lánov
Základní škola a Mateřská škola Úhonice
101 - 200 žáků:
Základní škola a Mateřská škola, Bílá Třemešná
Základní škola Vidče
Základní škola a Mateřská škola Hořičky
201 - 300 žáků:
Základní škola Lipůvka
Základní škola Brodek u Prostějova
Základní škola Petra Bezruče a mateřská škola, Třinec
301 - 450 žáků:
Základní škola Měřín
Základní škola Vratimov, Datyňská 690
Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nad 450 žáků:
Základní škola T. G. Masaryka Kutná Hora, Jiráskovy sady 387
Základní škola, Uherský Brod, Mariánské náměstí 41
Základní škola Pelhřimov, Na Pražské 1543
líbil se ti článek?