Česká olympijská nadace oslavila tisící podpořené dítě. Celkově už díky ní sportuje 1058 kluků a holek

Olympijská nadace
Olympijská nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na 14. zasedání České olympijské nadace (ČON) se dočkalo finanční podpory celkem 69 dětí ve věku 6 až 18 let. Od prosince roku 2012 tak již díky nadaci sportuje 1058 kluků a holek, kteří by se jinak kvůli nedostatku peněz nemohli věnovat svému milovanému sportu. „Chceme podpořit ještě víc dětí, to je náš hlavní cíl. Ať se o příspěvek přihlásí každý, kdo splňuje podmínky dané nadací,“ vybízí předseda ČOV Jiří Kejval.

Mezi 69 dětí bylo tentokrát rozděleno 456 110 korun, za dobu své existence již nadace vyplatila na přesně dané sportovní účely 5,5 milionu korun. „Sportovní příprava - pokud chce dítě trénovat nad rámec toho, co zahrnují klubové příspěvky – je už nákladná věc. S nadací pomůžeme tak, jak nám dovolují pravidla a vždycky se snažíme najít řešení, aby se konkrétní děti mohly trvale svému sportu věnovat,“ přibližuje podmínky udělování příspěvků prezident ČON a taky trenér Jan Železný. Nadace může podpořit děti od 6 do 18 let věku, které vyrůstají v sociálně slabším prostředí. Peníze musí jít na konkrétní účel, třeba na nákup nového sportovního vybavení, oddílové příspěvky nebo třeba soustředění.

Plníme sny dětem

„Ani nevíte, jakou zpráva o schválení podpory pro mě znamená úlevu. Platit všechny výdaje pro tři děti je pro nás stále těžší a těžší. Dcery dělají gymnastiku od svých čtyř let. Věnovaly sportu už spoustu času a energie. Teď se připravují na Mistrovství Evropy, třeba jednou budou moci také přispět dalším dětem,“ napsala nadaci maminka Jolana a dodala: „To, co děláte, je úžasné. Je skvělé, že vrcholoví sportovci jdou příkladem a jsou inspirací pro naše děti nejen svými výkony, ale i tím, co dělají mimo sportoviště.“ Upozornila tak na fakt, že olympijští medailisté v roli patronů se osobně účastní nadačních akcí, prostřednictvím nichž se dětem plní jejich sny. Z posledních, které nadace v uplynulých měsících organizovala, stojí za připomenutí třeba atletická Zlatá tretra v Ostravě, kde se děti potkaly se Zuzkou Hejnovou. Nadále třeba viděly Superfinále florbalu anebo se i s rodiči bavily na sportovně-dobrodružném kempu na Vranovské přehradě.

Více o nadaci na nadace.olympic.cz

Projekt Česká olympijská nadace je součástí České nadace sportovní reprezentace.

Partnery České olympijské nadace jsou Sazka a Česká televize.

líbil se ti článek?