Organizátoři představili sadu medailí pro Rio. Jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Medaile pro olympijské hry v Riu jsou na světě. Organizátoři představili téméř 2 500 cenných kovů, o něž se bude během srpna v Brazílii pod pěti kruhy bojovat.

Medaile jsou vyrobeny s důrazem na přírodu a udržitelný rozvoj – zlato bylo získáno bez využití rtuti, stříbrné a bronzové jsou až z 30 procent vyrobeny z recyklovaných materiálů. K vytvoření zelených stužek, na nichž jsou medaile zavěšeny, zase posloužily plastové lahve.

Design medailí má symbolizovat sílu olympijských hrdinů s mocí přírody. Na zadní straně je podle tradice postava řecké bohyně vítězství Niké se stadionem Panathinaiko a Akropolí.

V Brazílii budou cenné kovy poprvé v historii tlustší ve středu než na okraji. Medailí je celkem 2 488, z toho 812 zlatých i stříbrných a 864 bronzových.

Organizátoři zároveň odtajnili také podobu uniforem mužů a žen, kteří budou při slavnostním ceremoniálu sportovce oceňovat. Jejich oblečení je inspirováno brazilskou kulturou a módou.

Odznaky se vyrábí i v Nuslích

Už od Pekingu 2008 se v rytectví v pražských Nuslích určuje podoba sady olympijských odznaků různých velikostí pro české sportovce.

Na starost je má Zbyněk Nečas, pro nějž jsou „olympijské zakázky“ vždy tak trochu speciální. „Jsem v kontaktu s firmami, které odznaky razí, já jim je jako rytér předtím musím vyrýt,“ vysvětluje.

Počet odznaků se liší, jde ale do stovek až tisícovek. „Jednoho druhu je třeba tři sta, druhého až tisíc. Je to různé.“

A s jakým časovým předstihem musí být zakázka hotová, aby se odznaky dostaly k olympionikům včas? „Zhruba čtyři pět měsíců před olympijskými hrami s tím začínáme, do pár týdnů je to hotové a posíláme dál.“

Foto: Rio 2016

líbil se ti článek?