Lyžařská Tour de France aneb Tour de Ski

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Šéf běžeckého úseku FIS Jürg Capol a bývalý norský lyžař Vegaard Ulvang seděli v roce 2004 společně v sauně a dostali nápad: Když mohou mít cyklisté slavnou Tour, proč by něco podobného nemohlo vzniknout v běžecké stopě? Tak se zrodila Tour de Ski.

„Vypili jsme pár piv a přemítali, kam by se mohlo dále ubírat běžecké lyžování,“ vzpomíná podle serveru iDnes na legendární posezení v Ulvangově sauně Capol. Smyslem jejich nápadu bylo dát běžeckému lyžování atraktivní kabát, udělat z něj dramatickou show, která rozproudí divákům krev v žilách a stane se ozdobou televizního vysílání.

Netrvalo to dlouho a série osmi závodů v rozmezí deseti dnů slavila první ročník. Stalo se tak v průběhu sezony 2006/2007. Jako dějiště závodů byla vybrána místa v České republice, Německu a v Itálii.

Po skončení prvního ročníku, jehož vítězi se mezi muži stal Němec Tobias Angerer a mezi ženami Finka Virpi Kuitunen, se strhla kritika velkých vzdáleností mezi jednotlivými dějišti spojená s nutností rychlých přesunů. Organizátoři se proto do dalších let snažili dějiště jednotlivých závodů sobě více přiblížit, v pátém ročníku i z tohoto důvodu vypadly české tratě. Původní motto „pět míst, tři země, osm závodů, deset dní“ se tak letos zredukovalo na „pět míst, dvě země...“ Letos se jede v Oberhofu, Oberstdorfu, Toblachu, Cortině d’Ampezzo a ve Val di Fiemme.

Smrtící sjezdovka i Pražský hrad
Právě toto italské letovisko je jediným místem, kde se Tour jela zatím pokaždé. Protože právě tady přichází nejdramatičtější možné vyvrcholení - třiapůlkilometrový výstup s převýšením 420 metrů a vražedným stoupáním 28 procent vzhůru po sjezdovce Olympia. I toto má svou inspiraci v cyklistické Tour de France, je to lyžařská obdoba stoupání na L'Alpe-d'Huez.

Do posledního závodu vyjíždějí běžci s časovými odstupy, které nastřádali během předchozích sedmi závodů, takže kdo vyběhne do cíle jako první, stává se logicky celkovým vítězem. „Je to typ závodu, který vás vysaje až na dno. Ale stejně pak rozhoduje to, jaký jste bojovník a jak se vám závod zrovna podaří,“ komentoval závod český reprezentant Lukáš Bauer.

Náročný je i celý systém Tour de Ski. Kdo se do něj přihlásí, musí během zmíněných deseti dnů absolvovat všech osm závodů, nemůže si vybírat. Kdo jeden závod vynechá, končí a dál nejede. Na vítěze ale čeká velmi příjemná finanční odměna ve výši 150 tisíc švýcarských franků.

V sezoně 2007/2008 zavítala běžecká Tour de Ski na jedno z nejatypičtějších míst ve své zatím krátké historii. Závod se totiž povedlo uspořádat na Pražském hradě. Na Hradčany se proto muselo navézt dva a půl tisíce kubických metrů sněhu. Uspořádání sprinterského závodu v lůně české státnosti k sobě připoutalo velkou pozornost, zároveň se stalo také terčem značné kritiky. Sníh se totiž do Prahy musel vozit na nákladních autech až z daleké Šumavy.

Hrdina jménem Bauer
V prvních čtyřech ročnících zatím pouze jeden muž a jedna žena dokázali vyhrát Tour de Ski dvakrát. Mezi muži to byl český závodník Lukáš Bauer, který se radoval jak v sezoně 2007/2008, kdy se jelo na Pražském hradě, tak vloni.

Mezi ženami je zatím jedinou běžkyní, která vyhrála Tour dvakrát, Finka Virpi Kuitunen. Podařilo se jí to v letech 2006/2007 a 2008/2009.

Oficiální web Tour de Ski:
http://www.tour-de-ski.com
Na ilustrační fotografii Lukáš Bauer při olympijském závodě ve Whistleru v únoru loňského roku.

Příběh Tour de Ski je prvním dílem pravidelného seriálu o slavných sportovních akcích a událostech. Sledujte náš web!

líbil se ti článek?