Workshop ve Fan Zone s autory komiksu Zátopek

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Barevnost komiksu Zátopek není náhodná. Kreslíř a ilustrátor Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 na workshopu ve Fan Zone českého týmu odhalil dobové inspirace, i jak zásadní pro něj byla nová zkušenost v použití dvou barev. Autor příběhu Jan Novák svůj debut na poli komiksu odstartoval bleskovým vyprodáním prvního vydání.

Jak se zrodila příprava samotného komiksu, který Jan Novák přeměnil z původně filmového scénáře? „Honza mi napsal mail, myslim… Já ho neznal, tedy jako spisovatele ano, osobně ne. Že má lukrativní nabídku,“ popsal Švejdík, kterého k úsměvu dovedlo hlavně slůvko „lukrativní“ ve vztahu ke komiksu. Na spolupráci si plácli u piva.

Původní námět dal Novákovi filmový režisér David Ondříček. „Říkal, že by bylo dobré o Zátopkovi něco natočit, tak jsem se do toho pustil,“ vysvětloval Novák. Dějová linka pak zůstala téměř identická, jak byla plánovaná pro neuskutečněný projekt pro stříbrné plátno. „I z toho důvodu končí komiks polibkem po doběhu maratónu v Helsinkách. Film má totiž končit v tom nejlepším,“ pousmál se autor.

Jaromír 99 kvalitní Novákovu práci ocenil a uznal, že se mu komiks kreslil v hlavě hned po přečtení. „Když je to dobře napsané, hned si dokážu svou práci lépe představit,“ prozradil. Ilustrátor svou inspiraci čerpal intenzivně i v Zátopkově rodné Kopřivnici nebo Zlíně, kde běžec pracoval v Baťových závodech. Do obou míst se na určitou dobu dokonce přestěhoval.

Celý komiks, kromě tradiční černé a bílé, barevně obohacuje cihlově červená a zelená. Barvy typické pro tehdejší dobu. „Když dělám komiksy, snažím se i barvami zachytit určité období,“ dodal Jaromír 99 a na obrazovce ukázal, co mu bylo inspirací. Šlo o knihu s plakáty z 50. let. Červená se navíc hodila i ve spojení s armádní Duklou.

Jaromír 99, přední postava českého komiksu, ukázal příznivcům i ukázky skicování v bloku, z nichž pak po naskenování vznikly šablony pro překreslení. K popartovému ztvárnění využil moderní způsob použití grafického tabletu. Základy této techniky Švejdík ukázal i návštěvníkům workshopu.

Oba autoři v knihkupectví Neoluxor knihu pokřtili a program zakončili autogramiádou.

Kalendář dalších akcí: www.olympic.cz/fanzone

Program společných akcí ČOV a OC Quadrio je k nalezení na FB Olympijský tým nebo webu www.fandimevquadrio.cz.

líbil se ti článek?