Trenéři z Kanady i uznávaný psycholog z Německa. Na Mostech předávaly zkušenosti kapacity z oboru

Trenéři
Trenéři
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Řada nových poznatků, zkušeností i zajímavých postřehů. V Praze se v pondělí 2. května uskutečnila již pátá mezinárodní konference pro profesionální trenéry s názvem MOSTY, kterou pořádá Trenérsko–metodická sekce a Unie profesionálních trenérů ČOV.

Na konferenci hovořili Lothar Linz, diplomovaný psycholog, knižní autor a mentální kouč, Bill Peters hlavní trenér reprezentace Kanady 2016 a týmu Carolina Hurricanes (NHL) a jeho asistenti u kanadské reprezentace Dave CameronMike Yeo, zároveň hlavní trenéři celků z NHL a AHL.

„Zazněla tu spousta podnětů i tipů. Pro trenéry, kteří se setkání zúčastnili, to muselo být ohromně obohacující. Neřešilo se jenom spojení mezi teorií a praxí, ale taky propojení jednotlivých sportů, takže si každý přišel na své,“ pochvaloval si Slavomír Lener, generální manažer české hokejové reprezentace.

Seminář se uskutečnil v Kongresovém centru České národní banky na Senovážném náměstí a více než 250 účastníku zcela naplnilo celý sál. Byli mezi nimi hokejoví trenéři Filip Pešán, Jiří Dopita nebo Jakub Petr, fotbalový kouč Jaroslav Šilhavý či zástupci z atletiky nebo volejbalu.

„Rok co rok zvětšujeme zasedací sály. Kdybychom měli k dispozici větší kapacitu, přijde možná dvakrát tolik trenérů. Těší nás, že bylo znovu plno a že je o akci stále zájem,“ pochvaloval si Lener.

V prvním bloku konference si vzal slovo Lothar Linz, jeden z nejúspěšnějších německých psychologů. Hovořil o příkladech z praxe hlavně ve volejbale či fotbale, rozebíral faktor štěstí a snažil se posluchačům přiblížit, jak může trenér přenést energii i pozitivní myšlení na své svěřence.

Druhá část programu byla ryze hokejová. Kanadští trenéři, kteří se zdržovali v Praze den před přátelským utkáním s Českem, vysvětlili svůj profesionální přístup, jimž se snaží odlišit od zbytku světa.

„Snažíme se být připraveni na vrcholné akce nejlépe ze všech. Je to velká výhoda mít všechno naplánované předem, ale na druhou stranu také velký závazek,“ vyprávěl Dave Cameron, jeden z trenérů.

Jeho parťáci dále hovořili o tom, jak důležité je mít správně přichystanou kabinu před zápasem a prostor pro trenéry či lékaře. Vše dohromady tvoří jakousi mozaiku, v níž se hráči cítí komfortně a svoji roli v týmu vnímají mnohem zodpovědněji.

Češi chtějí podle Lenera převzít od Kanaďanů další řadu praktických věcí. Těší ho také, že obě země v hokejovém prostředí úzce spolupracují. „Jsou to lidi s jinou mentalitou. Jsem strašně rád, že si udělali čas a přišli.“

Seminář si pochvalovali i samotní řečníci. Třeba Bill Peters, hlavní trenér Kanady a týmu Carolina Huricannes v NHL, se podobných akcí účastní několikrát do roka. „Zhruba pětkrát nebo šestkrát. Hlavně v létě, když nehrajeme a nemáme tak nabitý program. Moc rád jsem dorazil i sem do Prahy.“

Kompletní monitoring celé akce si můžete stáhnout zde.

líbil se ti článek?