ČOV a Jihomoravský kraj podepsaly smlouvu o pořádání Olympiády dětí a mládeže

ODM 2017
ODM 2017
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Ve středu 27. dubna proběhl slavnostní podpis Smlouvy o pořádání Her VIII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2017 mezi Českým olympijským výborem, Českou olympijskou a.s. a Jihomoravským krajem. Slavnostní akt se uskutečnil při příležitosti turnaje žáků ve volejbalu na základní škole Vejrostova v Brně- Bystrci a přítomny byly i slavné osobnosti brněnského sportu let minulých i mladí brněnští sportovci s ambicí na účast na olympijských hrách v Riu.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních odvětvích v kategoriích odpovídajících věkově druhému stupni ZŠ. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy.

„ODM patří k nejdůležitějším projektům Českého olympijského výboru. Je zaměřena na špičkové sportovce ve své věkové kategorii, kteří se stávají vzory pro své vrstevníky a ovlivňují jejich vztah ke sportu a hodnotám, které sport učí,“ představuje projekt předseda ČOV Jiří Kejval.

ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje. Olympiády se odehrávají v pravidelných cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003 v Pardubickém kraji, druhý ročník letní ODM v roce 2005 pak v Brně. Po dvanácti letech se tedy ODM opět do Jihomoravského kraje vrací a Jihomoravský kraj je tak prvním krajem, který pořádá letní olympiádu podruhé.

„Platí, že organizátoři každé další ODM nastaví laťku kvality o něco výš, a jsem si jistý, že 15. ODM nebude výjimkou. ODM se vrací do míst, kde se konal jeden z prvních ročníků v roce 2005. Porovnání obou ročníků ukáže, jak obrovský kus cesty tento sportovní projekt urazil,“ konstatuje místopředseda ČOV Filip Šuman.

ODM 2017 v Jihomoravském kraji

Olympiáda dětí a mládeže je největší sportovní akcí v České republice pro děti a mládež a v roce 2017 se uskuteční ve dnech 24. až 29. června 2017 v Brně. Mladí sportovci budou soutěžit v celkem 23 sportech a jedné kulturní soutěži. Olympiády se tak zúčastní celkem téměř 3800 mladých sportovců.

SPORTY

HOŠI/DÍVKY

SPORTOVIŠTĚ (aktuální stav)

1

ATLETIKA

H+D

Atletický stadion PPV

2

BADMINTON

H+D

Hala Campus

3

BASEBALL

H

Městský stadión Draci + Stadión Technika

4

BASKETBAL

H+D

Dvojhala Purkyňova + Hala Rosnička

5

CYKLISTIKA

H+D

Velodrom (dráha), Přehrada (kriterium)

6

FLORBAL

H+D

Dvojhala PPV, Sport Point Arena, Hala VFU

7

FOTBAL

H

ZŠ Janouškova, FK Medlánky

8

HÁZENÁ

D

Sportovní hala UO Staňkova, Sokol Obřany

9

JACHTING

H+D

Přehrada

10

KARATE

H+D

Hala Tesla, Lesná

11

KOLEČKOVÉ BRUSLE

H+D

Pod Palackého vrchem

12

MODERNÍ GYMNASTIKA

D

Hala Tesla, Lesná

13

ORIENTAČNÍ BĚH

H+D

middle - Zamilovaný hájek, sprint - ZŠ Novoměstská

14

PLAVÁNÍ

H+D

Městský plavecký stadión Lužánky

15

PLAVÁNÍ - HANDICAP

H+D

Městský plavecký stadión Lužánky

16

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

H+D

Sokol Brno I 

17

SPORTOVNÍ LEZENÍ

H+D

HUDY stěna, Vídeňská 99

18

SPORTOVNÍ STŘELBA

H+D

ZŠ Novoměstská

19

STOLNÍ TENIS

H+D

Hala Campus

20

SYNCHRONIZ. PLAVÁNÍ

D

Městský plavecký stadión Lužánky

21

TENIS

H+D

TC Herčíkova + TC Start Brno

22

TRIATLON

H+D

Přehrada

23

VOLEJBAL

H+D

Městské haly Vodova - 2 haly

KRÁTKÝ FILM/VIDEO

H+D

Kolejní - kino


Olympiáda dětí a mládeže 2017 bude slavnostně zahájena v sobotu 24. června podvečer. Od neděle do středy budou probíhat soutěže olympiády. Ve středu 28. června večer bude olympiáda slavnostně ukončena a ve čtvrtek 29. června se všichni účastníci rozjedou zpět do svých domovů.

Srdcem olympiády bude olympijská vesnice, která bude situována do areálu Vysokého učení technického v Brně v Králově Poli, kde budou všichni sportovci, trenéři i funkcionáři bydlet, stravovat se a kde bude rovněž po dobu celé olympiády fungovat Olympijský dům.

Téměř polovina sportovišť bude z Olympijské vesnice dostupná pěšky do 10 minut. Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna bude zřízena kyvadlová doprava na všechna sportoviště. Mladí olympionici se tak pohodlně, rychle a zdarma dostanou na všechna sportoviště fandit svým kamarádům. Konečná všech linek bude před Olympijským domem v areálu Kolejní na Kolejní ulici.

Pořadatelem Olympiády dětí a mládeže 2017 je Jihomoravský kraj. Významnými partnery pak Statutární město Brno, Vysoké učení technické v Brně, Dopravní podnik města Brna a brněnské sportovní kluby.

líbil se ti článek?