Olympijské naděje slyšely, jak se vyhnout dopingu z blbosti

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Proč nepít z lahve, kterou načal někdo jiný? Proč si nekupovat léky a doplňky stravy v zahraničí? A jak se srovnat s tím, že vás při dopingové kontrole zblízka pozoruje komisař na místě, kam i císařpán chodí sám? To všechno se dozvěděli talentovaní sportovci zapojení do programu McDonald’s Olympic Hopefuls na semináři věnovaném antidopingu.

„Bylo to super. Každý sportovec by o tomhle tématu měl aspoň něco vědět,“ říkal kajakář Tomáš Veselý, mládežnický medailista z mistrovství světa i Evropy v rychlostní kanoistice. Vedle něj seděl parťák od divoké vody – kanoista Lukáš Rohan. Nechyběly jachtařka Markéta Audyová a krasobruslařka Elizaveta Ukolova. Zvídavými dotazy přispěl krasobruslař Tomáš Verner.

Po kvízu a stručné historii dopingu se sportovci dozvěděli spoustu informací o zakázaných látkách a dopingové kontrole od Michala Poláka z Úseku osvěty a vzdělávání Antidopingového výboru České republiky. Dostali také balík materiálů včetně přehledné kartičky s povolenými a zakázanými léky. Vždyť i nákup jinak běžně užívaného léku proti chřipce jim může způsobit problémy. „I když si v zahraničí koupíte stejný lék jako v Česku, může v něm být obsažená jiná látka. Proto si radši berte s sebou vyzkoušené léky z domova,“ radil mladým sportovcům Polák.

Právník Jan Šťovíček, který úspěšně řešil kauzy cyklisty Romana Kreuzigera nebo kajakáře Jana Štěrby, varoval sportovce před „dopingem z blbosti“ – tedy třeba z nákupu neprověřených doplňků stravy. Rozhodce Mezinárodní sportovní arbitráže jim také popisoval systém ADAMS, do něhož musí místa pobytu zapisovat zhruba 70 tisíc sportovců, aby je dopingoví komisaři mohli zastihnout kdekoli a kdykoli na světě.

„Pokud byste byli v systému ADAMS, v první řadě bych vám gratuloval, protože by to znamenalo, že patříte mezi nejlepší sportovce na světě,“ řekl Šťovíček. Expert na sportovní právo talentům také radil, jak se zachovat a na koho se obrátit v případě jakéhokoli problému.

O osobní zkušenost s dopingovým nálezem se s nimi podělil atlet Michal Balner. Český rekordman ve skoku o tyči v roce 2010 dostal měsíční distanc kvůli nálezu marihuany, kterou zapekl jeho známý do bábovky. I když jde pro Balnera stále o bolestnou vzpomínku, vykládal olympijským nadějím, co všechno je může podobná nepředloženost stát. „Uvědomte si, že můžete přijít o sponzory,“ říkal Balner, který na dobu trestu podal výpověď v klubu.

Popisoval, jak těžce nesla škraloup jeho maminka. Jak mu černý puntík dodnes spousta lidí připomíná – i když třeba v humorném duchu. A radil, na co by si sportovci měli dávat pozor. „Na tréninku se nesmím napít ani z flašky týmového parťáka.“

Dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor přitakával: „Když jsem závodil, rozhodně bych se nenapil z lahve, která někde stála otevřená – jako třeba tady na stole.“ Sportovní ředitel Českého olympijského výboru a patron projektu radil, jak komunikovat v případě problému. A přidal i zážitky z dopingových kontrol, které někteří z talentovaných sportovců ještě nezažili. Kdysi třeba přiměl zahraničního komisaře, který za ním přijel na trénink do Račic, aby s ním jel koupit žebřík.

„Slíbil jsem totiž sousedovi, že mu ho dovezu. V obchodě ale měli jenom do jedenácti. Tak komisař jel se mnou nakoupit, pomohl mi žebřík přivázat na auto a teprve potom se jelo na kontrolu. Doma se divili, koho jsem to přivezl.“

líbil se ti článek?