Ministr financí a ministryně školství se účastnili mimořádného Výkonném výboru ČOV

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Aktuálnímu vývoji v oblasti financování sportu se věnovalo Mimořádné zasedání Výkonného výboru ČOV. Své plány zde představila ministryně školství Kateřina Valachová a ministr financí Andrej Babiš. Jednání se účastnila i čestná předsedkyně ČOV Věra Čáslavská.

Předseda ČOV Jiří Kejval tlumočil obavy, které ve sportovním světě panují kvůli plánovanému zrušení systému loterijních odvodů do sportu. Uvedl, že 26 států z evropské 28 má nějaký systém loterijního financování sportu. Místopředseda Miroslav Jansta pak hostům vysvětlil, jaké byly důvody a historické okolnosti vzniku systému financování sportu z loterijních daní. Zdůraznil, že sportovní prostředí netrvá na tom, aby peníze šly touto cestou, ale aby financování sportu bylo podpořeno zákonem a ne - jak doposud - jen sliby.

Ministr Babiš: Financujme sport kompletně z loterijních daní

Andrej Babiš zopakoval, že kvůli nesystémovosti bude usilovat o zrušení loterijních odvodů. Pro rok 2017 navrhuje dočasný systém, kdy by na sport přímo z rozpočtu šlo 6 miliard korun.

Na následující roky ministr Babiš navrhuje zcela nový systém, který by vycházel ze slovenského modelu. Sport by tak nebyl hrazen ze státního rozpočtu, ale zcela z loterijních daní. V roce 2018 by například sport dostal 80 % všech loterijních daní a tento podíl by postupně vzrůstal na 100 %.

„Finance na příští rok budou zaneseny 7. dubna 2016 do rozpočtového rámce. Pokud je schválí koalice, v rozpočtu to už skoro jistě zůstane,“ uvedl Andrej Babiš.

Ministryně Valachová: Příští rok vyřešíme přechodně, pak musí být nový zákon

Ministryně Kateřina Valachová potvrdila, že výpadek asignací pro rok 2017 bude v podobné struktuře, čase a objemu nahrazen dotačním programem MŠMT. Na další roky je podle ní nutno najít trvalé řešení financování sportu podpořené novým zákonem o podpoře sportu. V něm budou zakotveny i pevné finanční prostředky, které se budou schvalovat v předcházejícím roce, takže je bude možné používat od prvního měsíce nového roku, jako je tomu u současného loterijního systému.

Systém navrhovaný Andrejem Babišem, tedy financování plně z loterijních daní, by podle ministryně mohl generovat pro sport koncem desetiletí až 9 miliard korun ročně.

Nový zákon o sportu ministryně Valachová slíbila předložit do konce roku 2016, nový zákon o zdanění loterií také. O šesti miliardách pro přechodný rok 2017 bude rozhodnuto do 30. dubna.

líbil se ti článek?