Zasedal Výkonný výbor ČOV (24.3.2016)

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Na zelený čtvrtek 24.3.2016 proběhlo pravidelné zasedání Výkonného výboru ČOV.

Financování sportu

Předseda ČOV Jiří Kejval informoval o intenzivních jednáních, která v poslední době vedl kvůli financování sportu. Zdůraznil, že reálně hrozí, že sport přijde o příjmy z daňových odvodů loterijních společností, zatímco případné kompenzace jsou zatím v rovině slibů, i když podle předsedy zřejmě dobře míněných. Jiří Kejval také upozornil, že příjmy z loterií by mohl zachránit pozměňovací návrh, který se bude projednávat při třetím čtení novely příslušného zákona. Podle pozměňovacího návrhu, předloženého předsedou PSP, by odvody na sport loterijních společností zůstaly zachovány a MŠMT by určilo, kdo je bude rozdělovat.

„Ministryně školství Kateřina Valachová stále počítá s tím, aby v příštím roce ze státního rozpočtu sport dostal 6 mld korun,“ uvedl Jiří Kejval s tím, že stejnou částku opakovaně přislíbil i ministr financí Babiš.

Jiří Kejval při této příležitosti informoval i chystané iniciativě, která by měla otevřít veřejnou diskuzi o společenské odpovědnosti firem. Téma by mělo zaznít na Národní sportovní konferenci, kterou MŠMT pořádá 25. dubna.

MŠMT zkontroluje ČOV

Předseda Kejval informoval o požadavku ČOV na MŠMT, aby ministerstvo provedlo hloubkovou kontrolu hospodaření ČOV za poslední čtyři roky kvůli opakovaným obviněním, která se v poslední době objevují. Ministryně Valachová už dopisem potvrdila, že kontrolu její úřad provede.

Martin Doktor: V Riu se finišuje

Sportovní ředitel Martin Doktor přiblížil závěry poslední inspekční cesty organizované pořadateli OH v Riu 2016. „Příprava ubytování i sportovišť je podle mne tak daleko, jako by měla být, je pozitivní zjištění,“ uvedl Doktor. O něco méně pokročilé jsou přípravy prostor pro diváky a především dopravní stavby ve městě. Nejasný zůstává především termín otevření linky metra z centra města k olympijským areálům, která by měla být i klíčová pro pohyb mezi olympijskými areály. Problémem také zůstává už dříve kritizovaná kvalita vody v místech, kde budou probíhat soutěže vodních sportů. Organizátoři ale údajně slibují, že se kvalita ještě zásadně zlepší.

Česká výprava bude ubytována v prvních osmi podlažích jednoho z věžových domů ve středu olympijské vesnice, velmi blízko jídelně i autobusovému terminálu. Ubytovací prostory jsou už téměř hotové.

Co se týká onemocnění virem Zika, česká mise je ve spojení s českými i mezinárodními lékařskými institucemi. Situaci nechce podcenit, nicméně zatím není důvod – i přes znepokojivé zprávy v médiích - kvůli viru přijímat mimořádní opatření.

Předseda ČOV jiří Kejval doplnil zprávu z Ria o informace o České domu v Riu. Ten bude letos výrazně skromnější než v Londýně. Vzniká ve spolupráci s Czechtourismem a Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Odměny pro olympijské medailisty se dočkají změn

Martin Doktor také VV informoval o návrhu na výši odměn pro medailisty na OH v Riu, které by mělo schvalovat dubnové Plénum ČOV. Odměny by se měly poprvé od OH v Pekingu v roce 2008 zvýšit.

Příští ODM bude na Jižní Moravě

Místopředseda ČOV Filip Šuman přednesl závěrečné informace o úspěšné Olympiádě dětí a mládeže v Ústeckém kraji. V dubnu dojde k podpisu příslušné smlouvy o pořádání ODM 2017 s Jihomoravským krajem. Kandidaturu na ODM v roce 2018 už oznámil Pardubický kraj.

Rozpočet 2015 v přebytku

Místopředseda ČOV pro ekonomiku Libor Varhaník informoval o vyhodnocení rozpočtu za rok 2015, kde příjmová stránka dopadla výrazně lépe oproti plánu, a to jednak díky zvýšenému příjmu z loterijních odvodů a také zvýšené dotaci MŠMT v programu III. To umožnilo zvýšit příspěvky na sportovní přípravu a na sociální program olympioniků. Také díky ekonomicky úspěšně zvládnutému Valnému shromáždění Evropských olympijských výborů v Praze a příznivému kurzu dolaru pak rozpočet skončil v přebytku asi 9 milionů korun. VV vzal vyhodnocení rozpočtu na rok 2015 na vědomí, schvalovat ji bude Plénum ČOV v dubnu.

Návrh rozpočtu na rok 2016 zatím podle Libora Varhaníka obsahuje některé nejasnosti. Důvodem je především fakt, že stále není jasné, kolik MŠMT přidělí do programu III.. Výkonný výbor na základě návrhu Miroslava Jansty a Libora Varhaníka změnil některá pravidla pro čerpání finančních prostředků z loterií, například zvýšení příspěvku z loterií na regionální podporu sportu prostřednictvím krajských samospráv ze 40 na 60 milionů korun.

Fan Zone českých olympioniků bude v OC Quadrio

Zóna pro fanoušky Českého olympijského týmu bude otevřena v OC Quadrio na Národní třídě 26. května. Informoval o tom ředitel komunikace ČOV Marek Brodský. V tzv. Fan Zone bude prostor pro setkávání fanoušků se sportovci, prodejna Alpine Pro i zázemí pro sportovce. Proběhne tu fasování výbavy pro Rio, po jeho skončení se prostor otevře veřejnosti, která bude moci naštívit různé výstavy a vzdělávací programy.

Brodský informoval také o postupu příprav Olympijského parku Rio – Lipno a dalších regionálních parků v Ostravě, Pardubicích a Plzni. Představil také kampaň na podporu Českého olympijského týmu, která v médiích bude probíhat od června. Televizní spot ke kampani natáčel režisér David Ondříček za účasti řady olympioniků ve středu 23. března na pražské Náplavce.

líbil se ti článek?