Plzeň vybuduje olympijský park, nabídne přenosy, závody i další aktivity

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Naplno sportem bude žít během letní olympiády v brazilském Rio de Janeiru Plzeň. Jako jedno ze čtyř měst v České republice otevře svůj olympijský park, a to od 5. do 21. srpna. Areál s pódiem, velkoplošnými obrazovkami, zázemím pro občerstvení, odpočinek i sekcemi pro aktivní sport vznikne za obchodním centrem Plaza. Návštěvníkům nabídne přenosy z Ria, závody, exhibice, koncerty, autogramiády a další. Kromě toho Plzeň zpřístupní řadu sportovišť, spustí unikátní štafetu i příměstské tábory a kempy pro několik stovek dětí i mladých lidí a také chystá vlastní zahajovací ceremoniál.

„Půjde o největší sportovní akci pro veřejnost v letošním roce v Plzni, možnost vybudovat olympijský park vnímáme jako prestižní záležitost. Vše se děje za podpory Českého olympijského výboru, na organizaci spolupracujeme také s Plzeňským krajem,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

Podle Michala Dvořáka, radního pro oblast podpory podnikání a sportu, bude akce určena pro všechny, největší odezvu však očekává od dětí. „Vyzkouší si na vlastní kůži řadu sportů. Chceme, aby na ně dýchla atmosféra olympiády, připravujeme i speciální medaile, které dostanou za absolvování disciplín. Pro plzeňské kluby to bude ideální šance, jak mohou prezentovat svou činnost, informovat o náborech,“ uvedl Michal Dvořák.

Tato slova potvrzuje marketingový ředitel Českého olympijského výboru Marek Tesař. „Olympijské parky jsou projektem, kterému velmi věříme. Už Letná v roce 2014 během olympijských her v Soči ukázala, jak smysluplnou akcí je park pro prezentaci jednotlivých sportů, které si tak velmi přirozeně hledají cestu zejména k mladé generaci. Velký přínos mají olympijské parky samozřejmě i pro partnery. Je to pro ně nejlepší možný způsob, jak se dostat do přímého kontaktu s fanoušky,“ uvedl.

„Plzeňský kraj se díky částce jeden milion korun, kterou na olympijský park přispěje, stane významným partnerem akce. Proto je pro nás velmi důležité rozšířit tuto unikátní akci také do řady míst po kraji. Za nemalý přínos akce považuji také to, že mnohé děti se zapojí do sportovních aktivit právě v době prázdnin, které jsou pro mnohé z nich bez aktivního vyžití,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu Jiří Struček.

Srdce celé akce, olympijský park, vznikne za obchodním centrem Plaza. Nabídne pódium s obrazovkami a přenosy z Ria, moderování, prostřihy z fan zóny, ale i sportoviště, před začátky vysílání aktivity pro návštěvníky, k dispozici bude prostor pro „vyzbrojení“ fanoušků předměty k fandění a podobně. „Počítáme s tím, že se tam uskuteční závody, zápasy, turnaje. Sportovní aktivity připravíme spolu se sportovními kluby a partnery. Představit lidem chceme nejen olympijské sporty. V parku se návštěvníci potkají s profesionálními sportovci, plánujeme autogramiády, prezentaci historie olympijských her, 10 sportovních zón, do kterých budou umístěny skupiny sportů, které jsou si tematicky podobné. Mezi zónami budou například střelecké, vodní, míčové, bojové, pálkovací či gymnastické a další. Lidé si tam také vymění skórovací karty za speciální medaili plzeňského olympijského parku,“ přiblížil Petr Hanzlík, manažer projektu. Odhaduje, že do soutěže o medaili by se mohlo zapojit kolem sedmi tisíc občanů.

Kromě parku se lidem otevře řada sportovišť v Plzni. Nabídnou tematický sportovní program pro děti i dospělé, sportovní kluby na nich budou prezentovat svou činnost. Uskuteční se exhibice, závody, turnaje. Cílem je, aby se občané seznámili se sportovišti, podívali se do zákulisí, tedy například i šaten významných klubů, potkali se s trenéry, akce poslouží i jako nábor nových členů. Organizátoři odhadují, že by se mohlo zapojit až kolem 70 klubů.

Předzvěstí olympiády v Plzni bude akce nazvaná Cesta do Ria - „sportovní štafeta 9800 km“, která nabízí paralelu s putováním olympijského ohně. Začne s příchodem prázdnin a potrvá do zahájení olympijských her. „Plzeň se pokusí urazit formou štafety vzdálenost Plzeň – Rio, štafetu budou tvořit sportovci, občané i návštěvníci města a kraje. Nepřetržitá štafeta se odehraje na oválu Škoda sport parku, zapojit se do ní mohou lidé v disciplínách in-line brusle, kolo, běh, koloběžka, handbike,“ vysvětlil Michal Dvořák.

Důležitou součástí projektu budou také příměstské tábory, jež se uskuteční v době konání olympijských her. Tábory pro děti ve věku 6 až 12 let nabídnou program v čase od 7:30 do 17 hodin, seznámí je s různými druhy sportů, organizátoři budou spolupracovat se sportovními kluby, trenéry, základními školami. Připraveny jsou tři lokality, a to při 1., 2. a 20. základní škole. Dva turnusy pojmou vždy pět skupin po 14 dětech. Pro starší zájemce ve věku 12 až 18 let vzniknou kempy s tematickým programem vztaženým vždy k danému sportovišti. Kempy budou u Boleveckého rybníka, na sportovišti Slavia VŠ v Borském parku, na Lokomotivě Plzeň na Slovanech, na atletickém stadionu ve Skvrňanech, na střelnici v Lobzích. Denně se každá skupina vydá na různá sportoviště, kde poznají jinou disciplínu. Zájemci o příměstské tábory a kempy se mohou hlásit od 1. dubna 2016 na www.sport.plzen.eu v sekci olympijského parku.

Hlavním motivem je rozhýbat Plzeň. Město si od svého projektu olympijského parku slibuje to, že osloví až 250 tisíc lidí, počet návštěvníků odhaduje na více než 25 tisíc. Projekt města podporuje i řada známých současných i bývalých profesionálních sportovců. „Plzeň je dlouhodobě sportovním městem, a tak jsem velmi rád, že se takto aktivně připojí k olympijským hrám a nabídne Plzeňanům jejich sledování online. Dobrá zpráva je to i pro samotné kluby, kdy mají po Festivalu sportu další šanci se dostat přímo k mládeži a začít se jí pravidelně věnovat,“ uvedl například triatlonista Přemysl Švarc, který se pokouší o kvalifikaci a účast právě na olympiádě v Riu. „Projekt olympijského parku v Plzni mě naprosto nadchl. Když jsem byla s dětmi v prvním parku, který byl při ZOH na Letné, atmosféra nás naprosto pohltila a přišla jsem si, jako bych byla s našimi sportovci přímo na místě. Je to motivující, emotivní a naprosto úžasné,“ uvedla úspěšná olympijská medailistka Kateřina Emmons.

Financování projektu má západočeská metropole zajištěno z více zdrojů, k dispozici má zatím zhruba čtyři miliony korun, o dalších penězích jedná.

Zdroj: Magistrát města Plzně

líbil se ti článek?