Vše pro úspěch v Riu: Sportovci testují speciální matrace

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Znáte ten pocit, kdy se probudíte rozlámaní na nepohodlné hotelové posteli a probdělá noc vám zkazí celý další den? Čeští sportovci by letos v srpnu na olympijských hrách v Riu de Janieru, do jejichž startu zbývá 150 dní, neměli nic takového zažít. Český olympijský výbor pro ně totiž do dějiště her dopraví vlastní zdravotní matrace, které už někteří šampioni testují i v domácích podmínkách.

„Na nové matraci se spí luxusně. Je až tak dobrá, že se mi z ní vůbec nechce slézat,“ říká se smíchem Kateřina Kudějová, mistryně světa ve vodním slalomu. „Ale vážně, je už těžké spát na jiné matraci. Pro Rio je to skvělý nápad.“

Olympijská vítězka ve veslování Mirka Topinková Knapková si matraci dokonce vzala na soustředění v italské Sabaudii. To judista Lukáš Krpálek by takové „zavazadlo“ na tréninkový kemp do Japonska vezl jen těžko, zato doma matraci využívá hojně.

„Přestala mě bolet krční páteř, i když těžko říct, zda je to způsobené jen matrací. Teď budu ještě zkoušet měkčí variantu, tak uvidím, jakými postřehy z testování pak budu moct přispět,“ řekl stříbrný medailista z Evropských her a světový šampion z roku 2014. Z matrace nemá radost jen on sám – jakmile ji položil na postel, zabral mu ji jeho pes. „Je z ní nadšený,“ dodal Krpálek. „A já taky.“

Vlastní matrace do olympijské vesnice v Riu mají přispět k absolutnímu pohodlí českých olympioniků. „Snažíme se jim přichystat co nejlepší možný servis, aby byli naprosto spokojení a soustředění pouze na své výkony,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf olympijské mise. „Řešíme i další detaily počínaje čističkami vzduchu pro některé sportovce, kteří jsou astmatici, přes vybavení společenského prostoru až po různé rehabilitační pomůcky a speciální lékařské přístroje typu vysokofrekvenčního laseru či ultrazvuku.“

Servis v podobě matrací, které s nimi putují z hotelu do hotelu při každé etapě, mají třeba největší cyklistické stáje na závodech Grand Tour. Zažili ho například Roman Kreuziger při loňském Giru d`Italia, Chris Froome jako vítěz Tour de France, už několik let matrace vozí i tým Zdeňka Štybara. Spánek je pro sportovce zkrátka klíčovým způsobem odpočinku – v noci, ale i po obědě při „šlofíku“.

Někteří potencionální medailisté z Ria proto testují matrace už nyní, jsou mezi nimi také rychlostní kanoisté Martin Fuksa, Daniel Havel a Jan Štěrba. Nejprve se změřili, aby výrobce měl co nejpřesnější údaje pro výrobu. Matrace se chystají ve více tvrdostech a také ve dvou délkách – 200 a 230 centimetrů.

Do Ria pocestuje zhruba 130 kusů přímo z Číny, každý z nich ve formě docela malého válce. A v Riu už zůstanou. Jakmile se totiž matrace jednou rozbalí, zaberou mnohem víc místa a jejich přeprava zpět do Česka už by byla náročná a neekonomická. Také proto nyní Český olympijský výbor hledá v Brazílii charitativní projekt, který matrace využije pro místní obyvatele.

líbil se ti článek?