Ministryně školství se setkala s mladými českými olympioniky

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová v uplynulém týdnu osobně pogratulovala české výpravě mladých sportovkyň a sportovců, kteří se vrátili z II. zimních olympijských her mládeže. Na olympijských hrách, které byly slavnostně ukončeny v neděli 21. 2. 2016 v norském Lillehammeru, získali čeští sportovci celkem pět medailí - tři stříbra a dva bronzy.

Nejúspěšnějšími českými sportovci se stal krasobruslařský pár Anna DuškováMartin Bidař. Ti získali stříbro nejen v soutěži sportovních dvojic, ale následně i v netradiční soutěži mezinárodních týmů. Bronz vybojovali skikrosařka Klára Kašparová a sdruženář Ondřej Pažout.

Zvláštní kapitolou bylo vystoupení týmu hokejistek do šestnácti let, který podlehl až ve finále favoritkám ze Švédska. Pro český ženský hokej to znamená velmi úspěšnou premiéru pod pěti kruhy.

„Jsme na vás hrdí, jak jste reprezentovali naši zemi. Jsem ráda, že má český sport ve vás velkou budoucnost,“ řekla ministryně při setkání se sportovci.

Mezi mladé olympioniky přišla i držitelka sedmi zlatých olympijských medailí Věra Čáslavská.

„Udělali nám velikánskou radost. Je mi velkou ctí, že tyto slavnostní chvíle můžu prožívat s vámi. Gratuluji vám, máte moji velkou úctu a za vaši reprezentaci vám všichni děkujeme,“ uvedla legenda československého sportu, která především obdivovala výkon mladých hokejistek. "Nejvíce mne fascinovaly naše hokejistky, protože takové křehounké dívenky a takový drsňácký sport? To kloubouk dolů," dodala sedminásobná olympijská vítězka.

Více o výsledcích české výpravy na II. zimních olympijských hrách mládeže najdete zde. Podrobné reportáže přímo z dění YOG 2016 najdete také na webových stránkách ČOV.

Historie YOG

Dne 21. 2. 2008 MOV rozhodl, že městem, které bude v roce 2010 hostit premiérové I. letní olympijské hry mládeže se stane Singapur. Jako hostitelské město pro první zimní olympijské hry mládeže byl vybrán rakouský Innsbruck. Ve známém rakouském středisku se olympijské hry mládeže YOG konaly v roce 2012 a Česko z nich přivezlo dvě medaile.

Následovaly II. letní olympijské hry mládeže, které se uskutečnily v srpnu 2014 v čínském Nankingu. Příští olympijské hry mládeže YOG jsou naplánované na léto 2018 v Buenos Aires a v zimu 2020 v Lausanne.

Zdroj: msmt.cz

líbil se ti článek?