Jaroslav Pollert mladší získal cenu Mezinárodního olympijského výboru „Sport a Inovace“

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Za vytvoření jedinečného postupu, díky kterému se výrazně zkrátila výstavbu kanálu pro vodní slalom pro olympijské hry v Riu de Janeiro, převzal Jaroslav Pollert cenu Mezinárodního olympijského výboru „Sport a inovace“. Tuto cenu uděluje MOV vynikajícím jedincům, kteří svými originálními myšlenkami významně přispějí k rozvoji sportu.

„Celý projekt vznikal velmi rychle. Díky perfektnímu týmu, ochotě kolegů a kvalitnímu zázemí jsme byli schopni projekt uskutečnit včas a v co nejlepší kvalitě,“ uvedl Jaroslav Pollert mladší, který působí jako odborný asistent Laboratoře ekologických rizik městského odvodnění na Fakultě stavební ČVUT.

Originální postup Pollertova týmu umožnil podstatně zkrátit stavbu kanálu. Pollert se svými kolegy totiž postavil maketu kanálu v měřítku 1:13 ve vodohospodářské hale ČVUT. Na modelu pak odzkoušeli ideální tvar a postavení překážek a profil dna. Při samotné stavbě v Brazílii se pak už jen dolaďovaly poslední detaily, takže doba stavby se zkrátila o několik měsíců.

Model spolykal například 198 metrů čtverečních voděodolné překližky, 17,9 kilogramu tmelícího lepidla a 2200 šroubů. Skutečný kanál v Brazílii je dlouhý 250 metrů a má převýšení 4,5 metru.

„Cena od Mezinárodního olympijského výboru není jen oceněním mé práce, ale hlavně celého týmu,“ řekl Pollert, kterému pomáhali kolegové z fakulty i řada jeho studentů z katedry vodního hospodářství a také kanoisté a kajakáři.

Český odborník spolupracoval už při návrhu dráhy pro olympijské hry v Sydney, kromě dráhy v Riu je pak autorem slalomové trati v Aucklandu. Nadějně vypadá i kontrakt na stavbu dráhy pro olympijské hry v Tokiu 2020.

„Jaroslav Pollert mladší patří k nejlepším projektantům slalomářských kanálů na světě, ocenění Mezinárodního olympijského výboru mu náleží právem. Česká republika na něj může být hrdá,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Jaroslav Pollert mladší na divoké vodě sám roky závodil, své zkušenosti teď zúročuje při projektování. „Dovedu odhadnout chování vody, což při modelování pomáhá šetřit čas. Navíc vím, jak by vodní terén měl vypadat, co je vhodné a co by mohlo dělat problémy. Zkušenost s vodním slalomem je pro mě jeden ze základních pilířů této práce,“ dodal Pollert, který na deblkanoi vybojoval několik medailí na mistrovství světa.

Pollert se od počátku působnosti na Fakultě stavební věnuje třídimenzionálnímu modelování proudění vody a v ní obsažených nerozpuštěných látek. Na toto téma také obhájil doktorskou práci. Přednášel na řadě mezinárodních i domácích konferencí, publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku.

líbil se ti článek?