VIDEO: Ze zákulisí olympijským her mládeže. Jsme jeden tým!

YOG 2016
YOG 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na Olympijských hrách mládeže v norském Lillehammeru se musí všechny sporty popasovat s menším podpůrným týmem než jsou běžně zvyklí. Jak tento problém vyřešili běžci a biatlonisti? Jak mažou snowboarďáci? A jak se připravují na olympijský turnaj naše mladé hokejistky? Podívejte se do zákulisí český výpravy, která bojuje o medaile na největší olympijské události mládeže.

Organizátoři Youth Olympic Games mají přísné kvóty na počet trenérů a servisních doprovodů. „Někdy je to až přes čáru, ale musíme si poradit. Týmům se snaží pomáhat vedení výpravy, máme svého doktora a fyzioterapeuta a když je potřeba, všichni dělají všechno a pomáhají si napříč sporty,“ vysvětluje šéf české výpravy Martin Doktor.

Běžecké lyžování má na hrách dva sportovce, biatlonisté čtyři a každý z těcho sportů dva trenéry, kteří zároveň dělají i servis. „Mažeme dohromady ještě se sdruženáři, kteří tu mají jednoho závodníka. Při závodech jsem u trati s vysílačkami. Jsme Češi, jeden tým. Funguje nám to skvěle. Může se to zdát jako samozřejmost, ale vidíme na vlastní oči, že u některých jiných týmů to často neplatí,“ říká vedoucí týmu běžeckého lyžování Jan Baranyk.

Podobně jsou na tom i třeba snowboardcrossaři a skikrosaři, kteří zvládli závodní den ve třech lidech a pomáhal jim ještě snowboardista z U-rampy Daniel Kašpar, který měl již po závodech.

Snowboardcross vypadá jednoduše. Nasadíte prkno, spustíte se do dráhy, nesmíte spadnout a musíte být rychlejší než soupeři. Je tam však ještě jedná velice důležitá okolnost!

Mazání běžek a lyží je známá alchymie, ale jak je to s mazání snowboardového prkna. Vzhledem k jeho ploše, která se dotýká sněhu, na tom záleží snad ještě víc. Podívejte se, jak vidí závod snowboardcrossový servisman Jakub Schimmer.

V Lillehammeru postupuje turnajem směrem vzhůru i český výběr hokejistek do 16 let, který zakončil základní skupinu olympijského turnaje v Lillehammeru výhrou 2:1 nad dosud neporaženými Švýcarkami. Do dalších bojů tak postupuje z druhého místa. V semifinále, které je na programu v pátek odpoledne, se střetne opět se Švýcarskem.

Aktuální informace přímo z her mládeže můžete sledovat na webových stránkách ČOV, Facebooku, Twitteru, Instagramu ČOTYoutube ČOT.

líbil se ti článek?