Hrdinové z Innsbrucku. Kdo z účastníků YOG 2012 uspěl i mezi dospělými?

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Historicky první Zimní olympijské hry mládeže hostil v roce 2012 rakouský Innsbruck. Na desetidenním zápolení nejlepších juniorů světa Česko reprezentovalo 24 borců, kteří domů přivezli dvě medaile. O kom z účastníků her je slyšet i v dospělých kategoriích?

Olympijským vítězem mládežnických her v Innsbrucku se stal sdruženář Tomáš Portyk. Ten po generační výměně v české reprezentaci severské kombinace spolu s Miroslavem Dvořákem táhne prapor této tradiční disciplíny. Portyk reprezentoval i na ZOH v Soči, kde ho však výrazně limitoval zlomený prst.

Druhou českou medailistkou YOGu 2012 byla stříbrná Veronika Čamková. Ta uspěla ve skikrosu, ačkoliv se věnuje spíše alpským disciplínám. Dvacetiletá závodnice z klubu ve Velkém Meziříčí je oporou české juniorské reprezentace a chce nakouknout i mezi ženy.

Na YOGu 2012 se objevila další zajímavá jména, která sice medaile nepřivezla, ale přesto je o nich slyšet i v dospělých kategoriích. “Je samozřejmě krásné, když na mládežnických olympiádách něco vyhrajete, ale neznamená to automaticky úspěch v kategorii elitní. Často se stává, že velkým talentům mezinárodní konkurence otevře oči a donutí je začít na sobě ještě více pracovat. Podívejte se třeba na Gabrielu Soukalovou, tak nikdy na Evropském olympijském festival mládeže neuspěla a jak jí to nyní jezdí,” připomíná vedoucí olympijských výprav Martin Doktor a zmiňuje další mezinárodní mládežnickou akci. EYOF - European Youth Olympic Festival předběhl YOG a svoji historii píše už od roku 1991. Celosvětový YOG teprve od roku 2010.

A zůstaňme u biatlonu. Podobný příběh možná napíše i Jessica Jislová (na YOG 2012 skončila 6.) nebo Adam Václavík (8. z YOGu). Oba mladí závodníci už letos v nabité české konkurenci nakoukli do Světového poháru.

Stejný kousek se povedl i rychlobruslařce Nikole Zdráhalové, kterou objevil trenér Petr Novák půl roku před Olympijskými hrami mládeže. V Innsbrucku dojela Zdráhalová osmá a nyní je již stabilní členkou českého národního týmu mezi a jezdí Světový pohár žen.

Kompletní fotogalerii z YOG 2012 v Innsbrucku si můžete prohlédnout zde.

líbil se ti článek?