Loterijní a sázkové společnosti darovaly loni sportu mládeže skoro 528 milionů korun

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V roce 2015 podpořili provozovatelé loterií a kurzových sázek český neprofesionální sport mládeže částkou dosahující bezmála 528 milionů korun. „Tyto peníze díky úpravě zákona už dva roky putují k 99 sportovním odvětvím a prostřednictvím svazů a dalších sportovních spolků se dostávají k dětem po celé České republice. Bez této pomoci by byl sport u nás ještě více zbídačený,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval.

„Je zcela jasné, že stávající praxe je velmi efektivní. Nejen, že příjemci s prostředky mohou hospodařit v horizontu tří let a plánovat tak dlouhodobé aktivity, ale i dárci bez výjimky v plné míře využívají zákonné možnosti,“ upozorňuje dále Kejval na fakt, že stávající legislativa dává provozovatelům loterií a kurzových sázek možnost snížit své daňové odvody, které od 1. 1. 2016 činí nově 23 %, až o čtvrtinu.

„Je to právo volby každé společnosti z oblasti kurzových sázek, číselných loterií a stíracích losů. A ukazuje se, že jakmile je na konci vidět reálný a smysluplný výsledek, jsou firmy dobré věci nakloněny. Vždyť za oba roky, kdy tento systém funguje, se povedla získat skoro miliarda. Ta sice problém podfinancování sportu mládeže sama o sobě nevyřeší, ale je to výrazný krok dopředu. Od státu sport jako celek získává v posledních letech zhruba jen 3,5 miliardy ročně. Zdroje od sázkových a loterijních společností tak mají ve sportu opravdu velkou váhu,“ doplňuje generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Loterijní odvody na neprofesionální sport:

Rok

Celková částka

2014

443 590 496 Kč

2015

527 844 102 Kč


„Poprvé můžeme meziročně srovnávat částky a také se znovu po roce podívat, jak příjemci s penězi pracují. Proto jsme na toto téma zadali analýzu, jejíž výsledky veřejnosti představíme na jaře. Věřím, že i díky této otevřenosti se nám letos podaří získat alespoň stejnou sumu jako v minulém roce a zachovat systém loterijních odvodů na neprofesionální sport i pro další období,“ říká místopředseda ČOV pro ekonomiku Libor Varhaník s tím, že i v roce 2016 ČOV vyčlení minimálně 40 milionů korun z prostředků získaných od loterijních společností jednotlivým krajům ČR na spolufinancování tělesné výchovy a sportu na jejich území.

Další podklady:

Přesné dělení všech splátek loterijních odvodů za roky 2015 a 2014.

Aktualizovaná Pravidla pro dělení prostředků pro rok 2016.

líbil se ti článek?