Olympiáda dětí a mládeže začíná již za měsíc. Ústecký kraj čeká na sníh

ODM 2015
ODM 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na 1400 sportovců přijede již za měsíc do Ústeckého kraje na zimní Olympiádu dětí a mládeže (ODM), která proběhne na pěti místech regionu od 17. do 22. ledna 2016. Sportovci ve věku 10 až 16 let budou soutěžit v osmi zimních sportech a dvou doplňkových, kterými jsou šachy a disco dance. Pořadatelé finišují s přípravou her a netrpělivě čekají na sníh.

Pořadatalé na tiskové konferenci měsíc před startem her za účasti hejtmana a současně předsedy řídícího výboru ODM Oldřicha Bubeníčka, předsedkyně organizačního výboru olympiády Jany Vaňhové, zástupců Českého olympijského výboru a partnerů zimní olympiády představili oficiální oblečení reprezentace pořadatelského kraje a organizačního týmu her a maskota Bambu.

Kraj v rámci projektu olympiády výrazně investoval do sportu i další potřebné infrastruktury. „Jen v rámci rekonstrukcí ubytovacích zařízení pro sportovce investoval kraj přes 15 milionů korun,“ uvedla Jana Vaňhová. „Naší snahou je, aby se olympiáda v očích dětí pro ně stala tou skutečnou a opravdovou. Jsme rádi, že se kraj může prezentovat napříč republikou a věříme, že zde uvítáme i rodiče a fanoušky mladých sportovců,“ řekla předsedkyně organizačního výboru Vaňhová. Největší vrásky pořadatelům dělá momentálně sníh. V případě mrznutí alespoň v noci a počasí kolem nuly mohou využít technické zasněžování.

Projekt dětské olympiády založil Český olympijský výbor v roce 2003. Ten si pro každý ročník vybírá pořadatele podle nejlepších kandidátských přihlášek krajů ČR „Pro děti je to skvělý zážitek se vším, co k olympiádě patří, a já sám se na ni moc těším,“ uvedl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Skikrosař a reprezentant v alpském lyžování Tomáš Kraus, který pochází z Děčína, zavzpomínal na své tréninkové a sportovní zážitky na Telnici a Klínovci. „Mám dvě děti a jsem rád, že podobné akce navigují mládež tím správným směrem,“ dodal.

Pozitivní slova i činy zazněly také z řad sponzorujících partnerů. „Naše partnerství skvěle zapadá do projektu naší společnosti, který nese název Kraj s lepší vyhlídkou. Olympiáda dětí a mládeže Ústeckému kraj k lepší vyhlídce výrazně pomůže,“ vysvětlil partnerství za Severočeské doly a.s. Lukáš Kopecký. Za účasti zástupkyně sponzora ŠKODA AUTO a.s. Kateřiny Davidové předala Pavlína Micková ze společnosti OKIM s.r.o. do rukou hejtmana klíče od pěti vozů značky Škoda, které budou pořadatelům k dispozici až do konce olympiády.

O projektu ODM

Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je nejvýznamnější sportovní mládežnická akce České republiky. Jde o soutěž krajských reprezentací nejlepších českých sportovců ve věku 12 až 16 let.

ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky.

Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003 v Pardubickém kraji. Zimní olympiáda dětí a mládeže měla premiéru v únoru roku 2004 a mladé sportovce hostil Středočeský kraj. ODM je největší sportovní akcí svého druhu u nás.

Web akce: Olympiáda dětí a mládeže České republiky
Facebook ODM: Olympiáda dětí a mládeže

Jak vypadala poslední zimní ODM, kterou pořádal kraj Vysočina?

líbil se ti článek?