Zpátky k učebnicím: lékaři budou muset před Riem 2016 prokázat své znalosti

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Lékařské zajištění sportovců bude v Rio de Janeiru na špičkové úrovni. S takovým závěrem se z pracovní návštěvy příštího dějiště her vrátil šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann: „Nemocnice jsou kompletně vybaveny nejmodernějšími přístroji.“ Velmi přísný bude výběr samotných lékařů, kteří musí složit třístupňové zkoušky. „Test je velmi náročný, na úrovni základní atestace v České republice,“ vzkazuje Neumann.

Vedoucí lékaři národních olympijských výborů si v Brazílii prohlédli nemocniční komplexy, které budou po dobu her sloužit jako oficiální zdravotnická zařízení. Sportovcům bude vyhrazena Vitória Hospital. „Nemocnice jsou kompletně a špičkově vybaveny. Za zmínku stojí, že právě nemocnice pro sportovce byla postavena a vybavena za sedm měsíců. Proto ani v nejmenším nepochybuji, že by organizátoři polikliniku v olympijské vesnici nestihli postavit,“ řekl Neumann.

Lékaři musí složit zkoušky

Dalším důležitým momentem bude administrace lékařů. Pořadatelé chtějí jejich lékařské diplomy, licence a potvrzení profesní bezúhonnosti. Nově také budou muset lékaři podílející se na péči o sportovce přímo v olympijské vesnici absolvovat nelehké testy. „Bude nutné absolvovat třístupňový elektronický test. Zatím není stanoveno, do kdy má být test vyplněn. Rovnou říkám, že to bude velmi náročná zkouška, na úrovni základní atestace v České republice,“ dodává Neumann.

Seznam léků elektronickou cestou

Lékaři také na místě vyslechli prezentace týkající se dopingových kontrol či dovozu léků a lékařského vybavení do Ria. Oproti minulým olympijským hrám bude logistika více náročná. „Nejpodstatnější informací je, že úplně poprvé bude administrace dovážených léků a přístrojů probíhat elektronicky,“ přibližuje Neumann s tím, že již na počátku příštího roku bude potřeba zadat všechny léky, zdravotnické pomůcky a další prostředky přes unikátní elektronické rozhraní.

Foto: Rio 2016/Paulo Mumia

líbil se ti článek?